Soldatene skjøt med skarpt

Kjempet for livet, melder soldatene fra Meymaneh.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De norsk soldatene i Meymeneh opplevde angrepet tirsdag som en ren krigshandling, og ISAF-soldatene følte selv de kjempet for livet, melder Forsvarsstaben.


Nå viser det seg at det alikevel ble løsnet skarpe skudd fra soldatene som forsvarte seg i leiren.

- Angriperne benyttet seg av panservernraketter, angrepsrifler, og et stort antall splinthåndgranater. Soldatene i leiren måtte forsvare sine liv, sier pressetalsmann Christian Øverli til Dagbladet.no.

Ga ikke ordre om ild

Videre brukte angriperne brannfakler, andre håndvåpen og stein. Selve angrepet varte i fem timer, og de norske og finske soldatene i leiren visste at de ikke kunne vente å få hjelp før flere timer senere.

- Det var den finske nestkommanderende i leiren som var fungerende sjef. Den norske PRT-sjefen var på oppdrag i Kabul da angrepet skjedde , sier Øverli.

Den finske offiseren skal ikke ha gitt direkte ordre om å åpne ild mot angriperne. Men soldatenes stående selvforsvarsrett gir dem rett i å åpne ild mot fiendtlige inntrengere.

51 i leiren

Det var 33 norske, 16 finske og tre latviske soldater i leiren. I tillegg var det en norsk politimann og en islandsk bilmekaniker i leiren da angrepet skjedde.

SKJØT OG KASTET STEIN: Deomonstrantene angrep både med steiner og langt farligere våpen. Enkelte norske soldater skjøt skarpt tilbake. Alle foto: SCANPIX/Reuters
SKJØT OG KASTET STEIN: Deomonstrantene angrep både med steiner og langt farligere våpen. Enkelte norske soldater skjøt skarpt tilbake. Alle foto: SCANPIX/Reuters Vis mer

De forsvarte seg mot en bevæpnet horde på opptil 300 mann, og opplevde det hele som en ren krigshandling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarsstaben understreker imidlertid at styrken i hovedsak brukte ikke-dødlige midler som tåregass, gummiluler og varselskudd. I følge rapportene Forsvaret har fått fra styrken er det ikke registrert skadde eller døde som følge av at det ble avfyrt skarpe skudd mot inntrengerne.

Forsterkninger på vei

Den 120-mann store britiske reaksjonsstyrken som sent tirsdag formiddag kom fram til Meymaneh for å bistå leiren mot angriperne blir stående til situasjonen har roet seg.

I tillegg ble det i går sendt 20 norske erstatningsmannskaper for å erstatte de seks skadde norske soldatene, og for å utrede og bygge opp skadde forsvarsverk i leiren.

ALVORLIG SITUASJON: Noen av angriperne kom inn i leiren, og situasjonen oppfattes som en av de farligste det er kjent norsk militært peronell har vært innblandet i de siste årene.