Soldatene skjøt med skarpt

Kjempet for livet, melder soldatene fra Meymaneh.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): De norsk soldatene i Meymeneh opplevde angrepet tirsdag som en ren krigshandling, og ISAF-soldatene følte selv de kjempet for livet, melder Forsvarsstaben.

Nå viser det seg at det alikevel ble løsnet skarpe skudd fra soldatene som forsvarte seg i leiren. - Angriperne benyttet seg av panservernraketter, angrepsrifler, og et stort antall splinthåndgranater. Soldatene i leiren måtte forsvare sine liv, sier pressetalsmann Christian Øverli til Dagbladet.no.

Ga ikke ordre om ild

Videre brukte angriperne brannfakler, andre håndvåpen og stein. Selve angrepet varte i fem timer, og de norske og finske soldatene i leiren visste at de ikke kunne vente å få hjelp før flere timer senere.

- Det var den finske nestkommanderende i leiren som var fungerende sjef. Den norske PRT-sjefen var på oppdrag i Kabul da angrepet skjedde , sier Øverli.

Den finske offiseren skal ikke ha gitt direkte ordre om å åpne ild mot angriperne. Men soldatenes stående selvforsvarsrett gir dem rett i å åpne ild mot fiendtlige inntrengere.

51 i leiren

Det var 33 norske, 16 finske og tre latviske soldater i leiren. I tillegg var det en norsk politimann og en islandsk bilmekaniker i leiren da angrepet skjedde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer