Soldatene skjøt med skarpt

Kjempet for livet, melder soldatene fra Meymaneh.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De norsk soldatene i Meymeneh opplevde angrepet tirsdag som en ren krigshandling, og ISAF-soldatene følte selv de kjempet for livet, melder Forsvarsstaben.


Nå viser det seg at det alikevel ble løsnet skarpe skudd fra soldatene som forsvarte seg i leiren.

- Angriperne benyttet seg av panservernraketter, angrepsrifler, og et stort antall splinthåndgranater. Soldatene i leiren måtte forsvare sine liv, sier pressetalsmann Christian Øverli til Dagbladet.no.

Ga ikke ordre om ild

Videre brukte angriperne brannfakler, andre håndvåpen og stein. Selve angrepet varte i fem timer, og de norske og finske soldatene i leiren visste at de ikke kunne vente å få hjelp før flere timer senere.

- Det var den finske nestkommanderende i leiren som var fungerende sjef. Den norske PRT-sjefen var på oppdrag i Kabul da angrepet skjedde , sier Øverli.

Den finske offiseren skal ikke ha gitt direkte ordre om å åpne ild mot angriperne. Men soldatenes stående selvforsvarsrett gir dem rett i å åpne ild mot fiendtlige inntrengere.

51 i leiren

Det var 33 norske, 16 finske og tre latviske soldater i leiren. I tillegg var det en norsk politimann og en islandsk bilmekaniker i leiren da angrepet skjedde.

SKJØT OG KASTET STEIN: Deomonstrantene angrep både med steiner og langt farligere våpen. Enkelte norske soldater skjøt skarpt tilbake. Alle foto: SCANPIX/Reuters
SKJØT OG KASTET STEIN: Deomonstrantene angrep både med steiner og langt farligere våpen. Enkelte norske soldater skjøt skarpt tilbake. Alle foto: SCANPIX/Reuters Vis mer

De forsvarte seg mot en bevæpnet horde på opptil 300 mann, og opplevde det hele som en ren krigshandling.

Forsvarsstaben understreker imidlertid at styrken i hovedsak brukte ikke-dødlige midler som tåregass, gummiluler og varselskudd. I følge rapportene Forsvaret har fått fra styrken er det ikke registrert skadde eller døde som følge av at det ble avfyrt skarpe skudd mot inntrengerne.

Forsterkninger på vei

Den 120-mann store britiske reaksjonsstyrken som sent tirsdag formiddag kom fram til Meymaneh for å bistå leiren mot angriperne blir stående til situasjonen har roet seg.

I tillegg ble det i går sendt 20 norske erstatningsmannskaper for å erstatte de seks skadde norske soldatene, og for å utrede og bygge opp skadde forsvarsverk i leiren.

ALVORLIG SITUASJON: Noen av angriperne kom inn i leiren, og situasjonen oppfattes som en av de farligste det er kjent norsk militært peronell har vært innblandet i de siste årene.