Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Soldatene skryter av å ha banket opp fanger

Pentagon beordrer ny etterforskning av fangevokterne på Guantanamo

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I kveld besluttet Pentagons generalinspektør å sette i gang full etterforskning av påstandene fra en offiser som kom til overflaten for én uke siden.

- Smalt hodet i celledøra

Varsleren, 23 år gamle Heather Cerveny, var i en uke i september i år fullmektig for en militæradvokat som representer fanger på den svært kontroversielle amerikanske basen på Cuba. Det var da hun tok noen drinker sammen med flere vakter at det kom fram at de rutinemessig mishandler fangene, i strid med alle relevante konvensjoner.

- Fra hele samtalen skjønte jeg at det å slå fanger var vanlig praksis. Alle i gruppen lo av de andres historier om volden, uttaler Cerveny i en erklæring som nå er overlevert generalinspektøren, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I et ekslusivt intervju med ABC News i går ga Cerveny flere detaljer om voldshandlingene.

- En soldat sa spesifikt at «jeg tok tak i hodet på fangen og slo hodet i celledøra». En annen fortalte kompisen sin at «Ja, denne ene fangen vet du, gjorde meg virkelig forbanna, så jeg bare, du vet, slo ham i fjeset», forteller den militært ansatte juristen til tv-kanalen.

Cerveny sier hun er sjokkert over at flere soldater, som var stasjonert ulike steder på Guantanamo, fortalte åpent om hva de drev med. I tillegg til direkte vold beskrev vaktene hvordan de har nektet fanger vann, uten grunn, for så å straffe dem når de klager på tapet av privilegier.

- En vakt fortalte at han hater fangene, at de er dårlige mennesker. Han uttalte at han ikke liker å måtte ta seg av dem eller å være snill med dem, gjengir 23-åringen overfor ABC News.

UTENFOR RETTSSYSTEMET: Bare 10 av Guantanamo-fangene, som fire år etter opprettelsen av basen ennå teller over 450, er tiltalt for en konkret forbrytelse. Foto: SCANPIX/AP/U.S. NAVY
UTENFOR RETTSSYSTEMET: Bare 10 av Guantanamo-fangene, som fire år etter opprettelsen av basen ennå teller over 450, er tiltalt for en konkret forbrytelse. Foto: SCANPIX/AP/U.S. NAVY Vis mer

454 fanger

Cerveny var tilbakeholden med å fortelle sine overordnede om hva hun hadde hørt i frykt for beskyldninger om å svikte medsoldater, men valgte til slutt å stå fram - også offentlig.

- Det som det koker ned til for meg er moral og hva som er rett og galt. Jeg tror ikke en uniform endrer på det, sier soldaten til ABC News.

Ifølge Røde Kors er det nå 454 fanger igjen på Guantanamo Bay, som bygde det svært spesielle terrorfengselet i januar 2002. Bare 10 av fangene har blitt tiltalt for noen forbrytelse.

I begynnelsen av september i år innrømmet George W. Bush at CIA også har hatt hemmelige fengsler for terrormistenkte i Europa, før noen av disse fangene ble flyttet til Guantanamo.

Men den nye etterforskningen av påstått grov mishandling på basen kommer lenge etter at Det hvite hus og Pentagon kunngjorde at alle forhold knyttet til terrorfengselet nå skal være i sin skjønneste orden.

- Våre styrker kan være svært stolte av arbeidet de gjør på Guantanamo Bay, det kan også det amerikanske folk være, har  Bush nylig uttalt ifølge ABC News.

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX Vis mer
<B>STRENG BEHANDLING:</B> Forholdene ved Guantanamo har blitt kritisert siden starten, men Det Hvite Hus og Pentagon trodde nå det verste var over. Her blir en fange fraktet til et avhør i 2002.