DREPT: Al Qaida-leder Osama bin Laden ble drept i en amerikansk militæraksjon 2. mai i år. Foto: AP Photo/SCANPIX
DREPT: Al Qaida-leder Osama bin Laden ble drept i en amerikansk militæraksjon 2. mai i år. Foto: AP Photo/SCANPIXVis mer

Soldatene som drepte bin Laden snakker ut

- Det var aldri snakk om å pågripe eller fange ham. Ingen ville ha noen i varetekt, sier de.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En omfattende artikkel i bladet The New Yorker gir det hittil mest detaljerte bildet på hva som skjedde, etter at to Black Hawk-helikoptre lettet fra Jalalabad Air Field i Øst-Afghanistan om kvelden 1. mai, og fløy dypt og stille inn i Pakistan for å drepe Al-Qaida-leder Osama bin Laden.

Om bord var 23 spesialsoldater fra Navy Seals myteomspunnede Team Six, tolken «Ahmed» og hunden Cairo - en schæferliknende mailinois ikledd beskyttelsesvest, og det eneste teammedlemmet som i ettertid er blitt identifisert med ordentlig navn.

Skildringen i The New Yorker er basert på hukommelsen til de øvrige soldatene, men «noen av minnene kan være upresise og dermed gjenstand for diskusjon», heter det.

Krasjet Lederen for spesialstyrken, kalt «James», tilbrakte den 90 minutter lange helikopterturen i klem på gulvet mellom hunden og ti andre SEAL-soldater. Han var væpnet med en Sig Sauer P226-pistol med lyddemper, ekstra ammunisjon og et M4-automatgevær med kort løp, også lyddempet. Mange av de andre soldatene hadde valgt Hekler & Koch MP7 som hovedvåpen, ifølge The New Yorker.

Vel framme ved Osamas hus i Abbottabad, rundt 50 km nordøst for hovedstaden Islamabad, fikk «James» og de andre en hårete start.

På grunn av de høye veggene rundt Osamas bolig, ble et av de spesialmodifiserte helikoptrene fanget i luftstrømmen fra sin egen rotor. Den opprinnelige planen om å la soldatene rappellere ned bak fiendens mur ble forkastet, til fordel for et forsøk på en kontrollert krasjlanding ved å kjøre nesen ned i bakken for å hindre at det rullet over på siden, skriver bladet.

Sprengte seg inn Pilot i helikopter nummer to bevitnet hendelsen, men visste ikke om det skyldtes fiendtlige handlinger eller teknisk svikt. Han skrotet dermed målet om å slippe soldater direkte ned på Osamas hustak, men valgte å lande på en gresslagt eng på den andre siden av veien fra huset, skriver The New Yorker. Dermed var ingen av soldatene på innsiden av muren da aksjonen startet.

MÅLET: Bevegelsene til Osamas kurer Abu Ahmed al-Kuwaiti avslørte at terrorlederen bodde i dette huset i byen Abbottabad i Pakistan. Her kan han ha vært skjult i flere år. Foto: REUTERS/Department of Defense/Handout
MÅLET: Bevegelsene til Osamas kurer Abu Ahmed al-Kuwaiti avslørte at terrorlederen bodde i dette huset i byen Abbottabad i Pakistan. Her kan han ha vært skjult i flere år. Foto: REUTERS/Department of Defense/Handout Vis mer

Minutter senere var soldatene ute av helikopteret. Tre av dem plasserte C-4-eksplosiver på Osamas jernport; ni stormet inn straks den var sprengt. Resten holdt vakt utenfor muren.

To detonasjoner og ødelagte porter senere, var de framme ved hovedhuset. På dette tidspunktet skal de ha observert Abu Ahmed al-Kuwaiti, kureren som tidligere hadde avslørt Osamas tilholdssted, idet han grep et våpen. Han var den første som ble skutt og drept, ifølge bladet.

Les også: Drept da de forsøkte å beskytte bin Laden.

Skjøt sønnen På bakgrunn av etterretningsinformasjon, ble det antatt at flere menn var inne i huset: Abrar, som var Kuwaitis bror, Osama og sønnene Hamza og Khalid. Abrar, som skal ha blitt observert med en AK-47 foran huset, ble neste offer i aksjonen, da soldatene skjøt ham i brystet. Hans kone Bushra, som sto ved siden av, men uten våpen, ble også drept.

Inne i huset gikk soldatene fra rom til rom, relativt trygge på at huset ikke var fellelagt på grunn av at Abrars barn var til stede og løp rundt. Etter å ha sprengt seg gjennom nok en port, gikk de opp mot andre etasje og ble angivelig beskutt av Osamas sønn Khalid som sto i toppen av trappen. Minst to amerikanere åpnet ild og tok livet av ham.

Tre av fem voksne menn som det ble antatt at bodde i huset var nå døde. En fjerde var ikke hjemme. Den siste som gjensto var dermed bin Laden selv, skriver The New Yorker.

- Skulle drepes Han ble funnet - ubevæpnet - i soverommet i tredje etasje. Det første skuddet traff ham i brystet. Mens Al-Qaida-lederen falt bakover, ble han rammet av en ny 5,62 mm-kule like over det venstre øyet.

FULGTE MED: President Barack Obama, visepresident Joe Biden og innenriksminister Hillary Clinton var blant de høytstående personene som fikk oppdateringer direkte fra aksjonen på den andre siden av kloden. Foto: AP Photo/The White House, Pete Souza/SCANPIX
FULGTE MED: President Barack Obama, visepresident Joe Biden og innenriksminister Hillary Clinton var blant de høytstående personene som fikk oppdateringer direkte fra aksjonen på den andre siden av kloden. Foto: AP Photo/The White House, Pete Souza/SCANPIX Vis mer

- Det var aldri snakk om å pågripe eller fange ham - det var ikke en avgjørelse tatt i siste sekund. Ingen ville ha noen i varetekt, sier en av spesialsoldatene til The New Yorker.

Ulike stadier i operasjoner hadde ulike kodenavn. «Geronimo» var ordet som skulle sendes ut på sambandet om Osama ble funnet.

- For gud og fedreland - Geronimo, Geronimo, Gerionimo, rapporterte soldaten som skjøt bin Laden, og la til:

- Geronimo E.K.I.A - enemy killed in action.

18 minutter etter at helikoptrene landet, løp to soldater ned for å hente en likpose. De neste 20 minuttene ble brukt på å samle gjenstander fra huset, inkludert harddisker, CD-er, DVD-er og datamaskiner, før de iverksatte evakueringen tilbake til Afghanistan i det uskadde Black Hawk-helikopteret og et Chinook-helikopter som hadde stått klart, med rotorene i gang, et stykke unna.

Obama fulgte aksjonen Fra den andre siden av jorden fulgte Barack Obama, Leon Panetta, Hillary Clinton og resten av de involverte spent med. Panetta befant seg i CIA-hovedkvarteret, og holdt presidenten og hans følge oppdatert via en videochat.

HUSET: Militæraksjonen fikk en dårlig start, da de høye murene rundt Osamas hus førte til at et av helikoptrene havarerte. Foto: EPA/STRINGER
HUSET: Militæraksjonen fikk en dårlig start, da de høye murene rundt Osamas hus førte til at et av helikoptrene havarerte. Foto: EPA/STRINGER Vis mer

En kilde forteller til New York Times at Obama hadde «steinansikt» mens de satt der.

- Minuttene var lange som dager, sier John Brennan, antiterrorsjefen i Det hvite hus.

ØDELAGT: For å unngå at det havnet i feil hender, sprengte soldatene det havarerte helikopteret.
ØDELAGT: For å unngå at det havnet i feil hender, sprengte soldatene det havarerte helikopteret. Vis mer