OPPRØRT: Tjostolv Moland (svart trøye) og Joshua French på cella i Sentralfengselet i Kisangani. Her fant militært personell 2000 dollar. Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet
OPPRØRT: Tjostolv Moland (svart trøye) og Joshua French på cella i Sentralfengselet i Kisangani. Her fant militært personell 2000 dollar. Foto: Tore Bergsaker/DagbladetVis mer

Soldater beslagla 2000 dollar på cella til Moland og French

Kongo-fangene opprørt etter «brutalt» militærraid på fengselet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KISANGANI/OSLO (Dagbladet): Nå har ikke Tjostolv Moland og Joshua French penger til mat.

Det var oberst Gaston Shomari, leder for militærtribunalet i Kisangani, som i går morges initierte og gjennomførte ransakinga av Kongo-fangenes celle i sentralfengselet i Kisangani.

Shomari opplyser til Dagbladet at tjenestemennene totalt fant 2000 dollar på nordmennenes celle. Også flere mobiltelefoner ble beslaglagt.

Ble opprørt Hvor mange av disse som ble funnet hos Moland og French, og hvor mange som ble funnet hos andre fanger, er ikke kjent.

Også andre celler ble raidet under gårsdagens aksjon, opplyser Shomari.

De to nordmennene reagerte med sinne og frustrasjon over aksjonen. Det er helt siden høsten 2009 blitt samlet inn penger til de to, gjennom familienes støtteside på Internett.

Brutale - Vi opplyste dem om at de 2000 dollarene skulle settes i banken, sier oberst Shomari.

Når de eventuelt skulle leveres tilbake til de to dødsdømte fangene er ikke kjent.

Dagbladet var i går i kontakt med Joshua French på telefon.  

- De var ganske brutale, tok for seg hele fengselet, sier en opprørt French etter ransakelsen.  

RANSAKET: Lederen for militærdomstolen i Kisangani, oberst Gaston Shomari, sto bak ransakelsen i sentralfengselet. Foto: Christian Thomassen / Scanpix
RANSAKET: Lederen for militærdomstolen i Kisangani, oberst Gaston Shomari, sto bak ransakelsen i sentralfengselet. Foto: Christian Thomassen / Scanpix Vis mer

Han sier det hersker en voldsom aggresjon i fengselet etter aksjonen.

Maks uflaks - De tok penger, bestikk, mobiltelefoner og mat fra flere celler. Alle er ganske forbanna her, sier French.

- For vår del var dette maks uflaks. Vi får sendt ned 2000 dollar, så dette var det meste vi har hatt på cella.  

UD var nylig på besøk på cella.

- Tror dere at dere får pengene tilbake?  

- Hittil har vi ikke fått tilbake noe av det andre de har tatt fra oss, erklærer Joshua French.

Må forklare seg Kongo-fangene har hatt seks tunge måneder etter sist jul. Med liten utvikling i saken og få besøk har det blitt lange dager for de to.

Moland og French skal ikke ha opplyst om hvor pengene kom fra. Derfor ble i går deres advokat Guillaume Likwela, og den lokale misjonæren som har handlet mat for de to, bedt om å forklare seg for militærretten. Disse forklaringene skulle finne sted i går, men ble utsatt.

- Dette var en rutinekontroll, og en delegasjon fra FN-leiren i Kisangani var også til stede, sier Likwela til Dagbladet.

Ville skyte - Jeg reiste til fengselet da jeg fikk høre om det, men da var inspeksjonen allerede over. Det er ingenting problematisk med å oppbevare disse pengene. Jeg ønsker ikke å kommentere saken ytterligere, før militærtribunalet foretar seg mer, sier Likwela.

Oberst Gaston Shomari overtok ledelsen for militærtribunalet i januar i fjor. Han er samme mann som i et intervju med Dagbladet i mars i fjor sa at han ønsket Kongo-fangene skutt. President Joseph Kabila må personlig godkjenne en henrettelse, noe han ikke har gjort siden 2003.

- Jeg vil argumentere for at vi i denne saken må følge loven og henrette de to, sa oberst Shomari i mars i fjor.

Det lyktes ikke Dagbladet å nå Moland og Frenchs norske advokat, Morten Furuholmen, i går ettermiddag.

MÅ FORKLARE SEG: Advokat Guillaume Likwela, her fotografert under rettssaken mot de to nordmennene. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MÅ FORKLARE SEG: Advokat Guillaume Likwela, her fotografert under rettssaken mot de to nordmennene. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer