SULT:  Kongolesere venter på mat i en flyktningleir i Rutshuru øst i Kongo. Verdens matvareprogram trapper opp hjelpen, men må fortsatt ha beskyttelse av FN-soldater på grunn av kampene. Foto: Reuters/Finbarr O''Reilly/SCANPIX
SULT: Kongolesere venter på mat i en flyktningleir i Rutshuru øst i Kongo. Verdens matvareprogram trapper opp hjelpen, men må fortsatt ha beskyttelse av FN-soldater på grunn av kampene. Foto: Reuters/Finbarr O''Reilly/SCANPIXVis mer

Soldater flykter fra opprørere i Kongo

Mens selvsikre tutsiopprørere lover tilbaketrekking.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringssoldater i Kongo flykter, mens selvsikre tutsiopprørere lover tilbaketrekking for å kunne innlede forhandlinger med hæren.

Hæren er på vikende front i Nord-Kivu øst i landet. Regjeringssoldater skal tirsdag ha kjempet mot både offensive tutsiopprørere og militssoldater som vanligvis er lojale mot landets nasjonale styrker.

Ifølge øyenvitner sto kampene mellom flyktende soldater og Mai-mai-militsen som krevde at soldatene ga fra seg våpnene sine.

- De ser at soldater flykter, og de vil at de legger igjen våpnene sine, sier 19-åringen Bahati Maene, som selv flyktet fra kampområdene mandag kveld.

En løytnant i regjeringshæren sier at kampene med militsen var et enkelttilfelle.

- De er ikke våre fiender. De er bare vanskelige å kontrollere og samarbeide med, sier Jean-Pierre Lumisa.

IKKE BARE FORTVILELSE: En regjeringssoldat tar seg tid til litt fotball. Foto: Reuters/Finbarr O''Reilly/SCANPIX
IKKE BARE FORTVILELSE: En regjeringssoldat tar seg tid til litt fotball. Foto: Reuters/Finbarr O''Reilly/SCANPIX Vis mer

Likevel skaper opplysningene bekymring i FN-styrken MONUC.

- Dette viser at lokale militante grupper nå rykker fram mot den nasjonale hæren, sier MONUCs talsmann Jean-Paul Dietrich

Håp om samtaler

Tirsdag ble det også meldt om kamper mellom regjeringsstyrker og tilhengerne til tutsiopprøreren Laurent Nkunda ved Kanyabayonga, 130 kilometer nord for provinshovedstaden Goma.

En talsmann for tutsiopprørerne sier imidlertid at Nkundas styrker vil trekke seg tilbake fra området for å tillate forhandlinger med regjeringshæren.

Håpet er at det kan holdes et møte allerede onsdag, der partene skal diskutere delelinjer for å hindre flere sammenstøt.

Tar kontroll
I BEVEGELSE: Regjeringssoldater i Kanyabayonga. Foto: Reuters/Finbarr O''Reilly/SCANPIX
I BEVEGELSE: Regjeringssoldater i Kanyabayonga. Foto: Reuters/Finbarr O''Reilly/SCANPIX Vis mer

Nkunda erklærte også en ensidig våpenhvile i oktober, men siden den gang har tutsiopprørerne befestet kontrollen over store områder i Nord-Kivu. Ifølge hjelpearbeidere har de utpekt lojale menn til å lede lokalsamfunnene, mens unge menn og gutter er blitt tvangsrekruttert til opprørshæren.

Siden kampene begynte for alvor i august, er minst 250.000 mennesker jaget på flukt.

Verdens matvareprogram er nå i ferd med å trappe opp matutdelingen til flyktningene, men sikkerhetssituasjonen beskrives fortsatt som «flytende», og hjelpearbeiderne må eskorteres av FN-styrker.

I en flyktningleir med 19.000 mennesker sto folk tirsdag i lange køer for å få utdelt en hånd med salt, noen kopper matolje og noen få kilo maismel og bønner. Rasjonen skal vare i 20 dager, men likevel var de fleste lykkelige over endelig å få mat, ifølge nyhetsbyrået AP. (NTB)

FLYKTER: En regjeringssoldat ser ut til å være på vei mot provinshovedstaden Goma etter at tutsiopprørere tok kontroll over en av regjeringshærens baser lenger nord. Foto: Reuters/Finbarr O''Reilly/SCANPIX
FLYKTER: En regjeringssoldat ser ut til å være på vei mot provinshovedstaden Goma etter at tutsiopprørere tok kontroll over en av regjeringshærens baser lenger nord. Foto: Reuters/Finbarr O''Reilly/SCANPIX Vis mer