Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Soldater frykter AG3-en

Ni HV-soldater ba i fjor psykolog John Sandstrøm om hjelp til å kvitte seg med AG3-ene. Årsak: de følte seg utrygge med våpen i huset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjendispsykolog John Sandstrøm retter nå skarp kritikk mot Heimevernets våpenpraksis etter helgas tragedie på Geilo.

I fjor tok ni HV-soldater, herav to offiserer, kontakt med John Sandstrøm fordi de følte seg uskikket til å ha våpen hjemme. Da hadde de allerede bedt Heimevernet om å få levere AG3-en tilbake, men fått beskjed om at de først måtte dokumentere at de hadde «skjellig grunn» til det.

- Det er meningsløst at en psykolog må argumentere for at folk skal slippe å ha våpen i huset, mener Sandstrøm.

Tyveri

Alle hans tidligere HV-klienter følte at de ikke lenger maktet presset med å ha et automatvåpen lett tilgjengelig. Noen fryktet tyveri eller opplevde kjøpepress fra kriminelle miljøer. Andre var så psykisk ustabile at de opplevde våpenet som en trussel både mot seg selv og andre.

- De fleste mennesker klarer å handle kontrollert, selv om de får psykiske problemer eller opplever vanskelige perioder i livet. Men noen tenker dessverre ikke over konsekvensene av det de gjør før det smeller. Hvem disse er, er umulig å finne ut av så lenge helsekontrollen av heimevernssoldatene er så dårlig som i dag, mener Sandstrøm.

Farlig rus

Mens bilister over 70 år må levere synsattest en gang i året for å beholde førerkortet, kreves det ingen psykiske tester for heimevernssoldater som har automatvåpen i huset.

Det holder at Heimevernsnemnda, som består av to representanter fra Heimevernet, en fra kommunen og en fra politiet, godtgjør at vedkommende er skikket. Når soldaten først har fått AG3-en i hus, går det fem år til neste gang nemnda vurderer ham.

- Altfor sjelden, mener John Sandstrøm og tar til orde for å innføre en årlig legesjekk.

- Dersom en psykolog eller lege mener HV-soldaten er psykisk ustabil, bør våpenet hans bli inndratt - for godt, mener Sandstrøm.

Han roper særlig varsku dersom det er alkohol- eller narkotikamisbruk med i bildet.

- Rus er livsfarlig å kombinere med våpen og ammunisjon. Faren for impulsutbrudd er da enda større enn i upåvirket tilstand, og særlig etter inntak av alkohol og amfetamin, sier Sandstrøm.

SOLDATER BA OM VÅPENHJELP: - Det er meningsløst at en psykolog må argumentere for at folk skal slippe å ha våpen i huset, mener psykolog John Sandstrøm.
Hele Norges coronakart