Soldater gikk løs på rakett med hammer

Umiddelbart før eksplosjonen befant to soldater seg nær den dødelige raketten, mens en tredje "sto over det 60 kilo tunge sprenglegemet og bearbeidet det med hammer og skrujern", skriver avisa Der Spiegel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre danske og to tyske soldater mistet livet i en

sprengningsulykke den 6. mars i år, da de skulle desarmere en gammel rakett utenfor Kabul.

Nå konkluderer en foreløpig rapport med at det var grov uaktsomhet som førte til at den gamle russiske raketten eksploderte. Rapporten gir den mest detaljerte beskrivelsen av hendelsesforløpet som til nå er frigitt.

Soldatene lot seg blant annet fotografere ved rakettene da de ble transportert på en lastebil til et egnet sprengningshull. Mens de ble tatt bilde av, drysset det sprengstoff ut fra ett av sprenghodene, sier rapporten.

Om disse soldatene var tyske eller danske, sier rapporten foreløpig ingenting om, men ifølge dansk TV2 skal soldaten som brukte hammer på raketten ha vært tysk.

Tyske myndigheter undersøker samtidig muligheten for å reise tiltale for uaktsomt drap mot en 31-årig tysk offiser som var ansvarlig for desarmeringen.

Den russiske manualen for raketten forteller at en desarmering skal foregå med en sprengladning. Derfor har det etter ulykken vært spekulasjoner om hvorvidt soldatene ville demontere raketten for å bruke den til undervisning i hjemlandet. Ifølge Der Spiegel var dette helt unødvendig, siden det tyske militæret har 700 eksemplarer liggende som en rest etter den tidligere DDR-hæren.

Rapporten sier også at det befant seg hele 24 soldater nær raketten da den skulle desarmeres, mens forskriftene sier maks to personer. Blant de tre avdøde, danske soldatene hadde kun én autorisasjon til å behandle slikt materiale.