TOK OVER PALASSET:  Soldater som støtter opposisjonslederen trenger seg inn på kontoret til president Marc Ravalomanane. Foto:  AFP PHOTO / ALEXANDER JOE
TOK OVER PALASSET: Soldater som støtter opposisjonslederen trenger seg inn på kontoret til president Marc Ravalomanane. Foto: AFP PHOTO / ALEXANDER JOEVis mer

Soldater har overtatt presidentpalass i Madagaskar

To kraftige eksplosjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no/NTB): Flere titall soldater har tatt kontroll over presidentpalasset i sentrum av Madagaskars hovedstad Antananarivo, ifølge øyenvitner.
Soldatene har blant annet trengt seg inn på kontoret til president Marc Ravalomanana, men presidenten selv befinner seg i et annet presidentpalass, like utenfor hovedstaden, ifølge internasjonale nyhetsbyråer.

Det var i ettermiddag at soldater og stridsvogner omringet presidentpalasset. Like etter kunne det høres to kraftige eksplosjoner og øyenvitner opplyste at to stridsvogner ødela inngangen til palasset og kjørte inn på eiendommen.
Madagaskars hærsjef, Andre Ndriarijaona, sa tidligere i dag at 99 prosent av landets væpnede styrker stiller seg bak opposisjonsleder Andry Rajoelina, som samme dag ba hæren om å arrestere presidenten.
Ndriarijaona ledet i forrige uke et mytteri og tok over som sjef for hæren.

Ifølge BBC News er det også ubekreftede rykter om at soldater har tatt over sentralbanken.

Tidligere på dagen har den hardt pressede presidenten igjen foreslått en folkeavstemning for å løse den politiske krisen som har vart i sju uker, noe som avvises av opposisjonslederen Andry Rajoelina (34).

Ravalomanana ble valgt til sin andre presidentperiode i 2006 og har tidligere sagt at han vil bli sittende til valgperioden går ut i 2011, men opposisjonslederen Rajoelina har bedt sikkerhetsstyrkene om å arrestere ham.

- Folket tørster etter endring. Derfor vil vi ikke ha et valg, men vi vil sette inn vår overgangsregjering, sier han ifølge BBC.

Den afrikanske unionen har imidlertid fordømt Rajoelinas forsøk på å ta over makten,og kalt det et «kuppforsøk».

Rajoelo svarer med at den sittende presidenten er en tyrann som misbruker offentlige midler. 

Under president Ravalomanana  styre har Madagaskar åpnet økonomien sin for utenlandske investeringer, spesielt gruvedrift. Likevel lever 70 prosent av befolkningen på mindre enn 20 kroner dagen, og opposisjonen har benyttet seg av den frustrasjonen i folket over at presidenten ikke har fått den nye velstanden til å nå de fattige.  

Madagaskars hærsjef, Andre Ndriarijaona, sa tidligere mandag at 99 prosent av landets væpnede styrker stiller seg bak opposisjonsleder Andry Rajoelina, som samme dag ba hæren om å arrestere presidenten. Ndriarijaona ledet i forrige uke et mytteri og tok over som sjef for hæren.

PROTEST MOT PRESIDENTEN: Tilhengere av opposisjonsleder Andry Rajoelina viser hva de mener om president Marc Ravalomanana i dag. Foto: AFP PHOTO / ALEXANDER JOE
PROTEST MOT PRESIDENTEN: Tilhengere av opposisjonsleder Andry Rajoelina viser hva de mener om president Marc Ravalomanana i dag. Foto: AFP PHOTO / ALEXANDER JOE Vis mer