Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Soldater i ulykke på fallskjermshow

Nesten alt gikk galt for fallskjermhopperne i Østerrike, men «Operasjon stork» var vellykket.

LANDET HARDT: Begge fallskjermhopperne ble skadd under landingen etter hoppet de skjermene hang seg opp i hverandre. Ulykken skjedde under en oppvisning i Zeltweg i Østerrike. Foto: MARIO KUHNKE/EPA
LANDET HARDT: Begge fallskjermhopperne ble skadd under landingen etter hoppet de skjermene hang seg opp i hverandre. Ulykken skjedde under en oppvisning i Zeltweg i Østerrike. Foto: MARIO KUHNKE/EPA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Å hoppe i fallskjerm kan være en ren fornøyelse, eller ende med knall og fall. Og særlig om man er uheldig nok til å krasje med en kollega i lufta, slik at skjermene og tauene vikler seg sammen.

Det opplevde to fallskjermhoppere i dag, da de deltok under et flystevne i den østerrikske byen Zeltweg.

Foran øyene til tusenvis av tilskuere dultet de to inn i hverandre etter hoppet fra flyet. Fra bildene, som nå går verden rundt, ser man hvordan skjermene og snorene blir vevd stadig tettere, før de to treffer bakken i altfor høy hastighet.

Hoppene skjedde i 200 meters høyde og flyet de forlot før ulykkene var av typen Hercules C-130.

Begge ble fløyet med luftambulanse til nærmeste sykehus, men var heldigvis ved bevissthet og slapp unna fallet med bruddskader.

Blant publikum satt alt fra lokalbefolkningen til saudiarabiske prinser og flyinteresserte. Showet, kalt «Air Power 11» er det største i sitt slag i Europa og arrangeres av myndighetene. Arrangementet fortsetter som planlagt i morgen.

Fare for stork Uggene vindforhold er ikke det eneste arrangørene har hatt å bekymre seg for før flyoppvisningen. De lokale hvite storkene, 25 i tallet, har vært vel så vanskelige å håndtere. Først forsøkte arrangørene å lure storkene til å skifte beite ved å sette ut mat og leke-storker et stykke unna, melder CNN, slik at de ikke skulle flakse i veien for flyene og forårsake en ulykke.

En stork som suges inn i en jetmotor kan lett forårsake at flyet styrter i bakken ganske raskt.

STORK: En stork i motoren er ikke bra for flyturen. Derfor måtte østerrikske soldater jage bort storker bed å stirre på dem i forkant av flyshowt som startet i Østerrike i dag. Foto: Geir Bølstad/Dagbladet
STORK: En stork i motoren er ikke bra for flyturen. Derfor måtte østerrikske soldater jage bort storker bed å stirre på dem i forkant av flyshowt som startet i Østerrike i dag. Foto: Geir Bølstad/Dagbladet Vis mer

Det gikk ikke som ventet og en talsmann for forsvaret skapte stor oppstandelse da han foreslo å skyte fuglene, som en siste utvei, melder Austrian Times.

Da matlokking og plasstorker ikke hjalp ble soldater satt inn for å skremme vekk storkene. Metoden var like spesiell som merkverdig: For å unngå å skade fuglene var det nemlig ikke lov å dytte eller bære dyrene. De skulle derimot stirres vekk. «Operasjon stork» er i gang fra fem om morgenen til elleve om kvelden og involverer 24 godt trente soldater fra en egen spesialavdeling.

Stirring Ved å stirre på storkene skulle dyrene oppleve at de ble dominert, pakke sammen fjærene og fjerne seg fra slettene der lokalbefolkningen og flykjøpere skulle nyte dundrene jetmotorer og luftige stunts.

- Troppene kartla først området for å finne ut hvor storkene foretrakk å spise. Deretter oppsøkte de storkene og etablerte øyekontakt, sier miljøverneren Siefried Prinz, til avisa.

Prinz understreker at tiltaket fungerer og at storkene nå oppholder seg et stykke unna området der flyene har sine oppvisninger.

- Framgangsmåten fungerer og de fjernet seg akkurat i tide. Å bli stirret på støter dem mer enn lyden av en pistol eller andre eksplosiver, sier Prinz.

2003: På det samme flyshowet i 2003 ramlet en fallskjermhopper fra det østerrikske forsvaret i bakken, etter at skjermen ikke åpnet seg som den skulle. Han overlevde, men ble sent til sykehus med store skader. Foto: Markus LEODOLTER/APA/EPA
2003: På det samme flyshowet i 2003 ramlet en fallskjermhopper fra det østerrikske forsvaret i bakken, etter at skjermen ikke åpnet seg som den skulle. Han overlevde, men ble sent til sykehus med store skader. Foto: Markus LEODOLTER/APA/EPA Vis mer