Soldater leter etter døde fugler

Ved kjernekraftverket i Oskarshamn på den svenske sørøstkysten ble det i går slått full alarm. To døde fugler hadde den farlige varianten av fugleviruset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Må leve med fugleinfluensa

OSKARSHAMN (Dagbladet): I går ble de første tilfellene av det aggressive fugleinfluensaviruset funnet ved kjernekraftverket OKG like utenfor Oskarshamn sørøst i Sverige.

I dag rykker militæret inn i for å bistå Jordbruksverket for å samle inn døde fugler.

Da Dagbladet var på stedet i går kveld kom sjefen for militæroperasjonen.

-  Jeg skal inn på et møte nå, så jeg kan ikke kommentere noe ennå, sier han til Dagbladet.

Kontrollerer alle

Hele området er som en krigssone. På veien inn mot kraftverket står det en politipatrulje og ransaker bilene som kjører inn mot området.

Selve kjernekraftverket helt sperret av, med ytterligere vakthold.

AVSPERRET: Området i det sørøstlige Sverige der de døde villfuglene ble funnet er nå avsperret. Biler blir stoppet og kontrollert for at folk ikke skal bringe med seg fjærfe. Svenske soldater er nå kalt inn for å bistå i jakten på døde fugler. Foto: Frank Karlsen
AVSPERRET: Området i det sørøstlige Sverige der de døde villfuglene ble funnet er nå avsperret. Biler blir stoppet og kontrollert for at folk ikke skal bringe med seg fjærfe. Svenske soldater er nå kalt inn for å bistå i jakten på døde fugler. Foto: Frank Karlsen Vis mer

-  Vi stopper alle biler som kommer inn mot stedet. Man vet jo aldri hva slags folk det er. Vi kontrollerer at folk ikke har med seg noe fjærfe, sier politibetjent Åke Johansson.

Han er blant et titall politimenn som er satt inn for å overvåke området. Lokalbefolkningen i Oskarshamn er foreløpig rolige.

-  Folk tar det rolig, forsikrer politimann Anders Wikman.

Hittil er det ikke påvist om fugleinfluensaen som er funnet i de to endene kan være skadelig for mennesker.

Prøvene er blitt sendt til Storbritannia, og resultatene vil komme om sju til ti dager.

Gode rutiner

Den største faren er at viruset vil spre fra villfugler til tamme fugler. I området rundt Oskarshamn er det ikke mange fjørfebonder, men det er flere mindre gårdsbruk, som holder fjærfe til eget bruk. Fjærfebonder blir nå bedt om å holde de tamme fuglene innendørs, og myndighetene skal ut og sjekke alle de større besetningene.

-  Vi har gode rutiner, og vi var forberedt på at dette kunne skje. Nå er det viktig at myndighetene overvåker situasjonen, tar hånd om døde fugler og beskytter de tamme fuglene, sier jordbruksminister Ann-Christin Nykvist til Sveriges Radio.

Må holde burfugl inne

Alle som har tamme fugler i dette området rundt Oskarshamn bes nå rapportere til myndighetene. I tillegg blir det restriksjoner på transport på fjærkre og fjærkreprodukter.

Det svenske Jordbruksverket anbefaler folk å ta inn burfugler fra balkongen. -  Undulater og andre burfugler anses normalt for å befinne seg i så beskyttede miljøer at de ikke risikerer å bli smittet, men de skal ikke stå på balkongen hvis de risikerer å komme i kontakt med ville fugler eller ville fuglers avføring, sier hun.

Jordbruksverket mener at det er en liten risiko for at svenske katter kan bli smittet gjennom kontakt med ville fugler i Sverige,

Det niende landet

Sverige er det niende EU-landet som rammes av viruset. H5N1 nådde Europa i oktober i fjor. Det har nå blitt konstatert i Bosnia, Bulgaria, Frankrike, Hellas, Italia, Kroatia, Romania, Russland, Slovakia, Slovenia, Tyrkia, Tyskland, Ukraina, Ungarn og Østerrike. Mange EU-land har beordret fugeloppdrettere til å holde tamfugler innendørs. Etterspørselen etter fugl har sunket i hele Europa, i Italia med hele 70 prosent.

Viruset som er påvist i Sverige mest sannsynlig dreier seg om det samme viruset som er påvist i Russland og Kina.

FUGLEJAKT: I dag fortsetter svenskene jakten på døde fugler i området rundt kjernekraftverket OKG like utenfor Oskarshamn.