STOPPET FN-KONVOI:  Kongolesiske soldater stoppet søndag en FN-konvoi utenfor Kibati i Kongo og dro ut 20 menn de beskyldte for å være rebeller.  Den påfølgene natten skal soldatene ha plyndret en flyktningeleir i området.
STOPPET FN-KONVOI: Kongolesiske soldater stoppet søndag en FN-konvoi utenfor Kibati i Kongo og dro ut 20 menn de beskyldte for å være rebeller. Den påfølgene natten skal soldatene ha plyndret en flyktningeleir i området.Vis mer

Soldater på plyndringstokt blant flyktningene

Traumatiserte flyktninger frastjålet mat og plastbøtter i Kongo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kongolesiske soldater gikk natt til i dag berserk i en flyktningeleir i Kibati nord for provinshovedstaden Goma.

Traumatiserte og sultne flyktninger var vitne til at soldatene plyndret og avfyrte flere skuddsalver, forteller øyenvitner til nyhetsbyrået AP.

Med gevær mot hodet ble flyktningene tvunget til å gi fra seg det de hadde av eiendeler. Mange av eiendelene er gaver fra hjelpeorganisasjoner, sier vitnene.

En kvinne skal også ha mistet livet da hun ble truffet av et streifskudd.

Overfylt
Den lille byen Kibati er overfylt av cirka 70 000 flyktninger som er fordrevet på grunn av kampene øst i Kongo. Totalt har 250 000 sivile blitt tvunget på flukt siden konflikten i Kongo tilspisset seg i august.  

Patrice Sebahunde (60) forteller at han ble vekket av at fire soldater sto og pekte på ham med geværer. Familien hans ble frastjålet det de hadde av mat, klær og en plastbøtte til å ha vann i.

- De pekte på meg med et gevær og sa «våkn opp, våkn opp, gi oss pengene dine og alt du har», forteller han.

En annen flyktning, Bernard Udafuye, ble også truet til å gi fra seg en bøtte og mat, men han klandrer dem ikke.

- Det var bare uflaks at de stjal fra meg. De var sultne, sier han til Ap.

Truffet av streifskudd
Vitnene forteller at soldatene avfyrte flere skuddsalver i lufta, og at et av skuddene traff en 45 år gammel kvinne i hodet. Kvinnen døde umiddelbart.

Det samme skjedde med en 20 år gammel kvinne i leiren på torsdag. Kvinnen mistet livet etter at en kule som var blitt skutt opp i luften flerret seg gjennom teltet hennes og traff henne i hodet.

Ansatte i FNs høykommissær for flyktninger sier at de ikke kjenner til volden natt til mandag, men ifølge nyhetsbyrået AP har minst ti øyenvitner uavhengig av hverandre fortalt om hendelsene.

Plyndringen fant sted natten etter et sammenstøt mellom kongolesiske soldater og FN-styrker utenfor flyktningeleiren.

Soldatene stoppet en FN-konvoi ved en veisperring og dro ut over 20 kongolesiske menn som de beskyldte for å være opprørere.

Mennene ble bundet og beskyldt for å være opprørere lojale til Laurent Nkunda, ifølge BBC.

OVERFYLT: Rundt 70 000 flyktninger har søkt tilflukt i flyktningeleiren i Kibati.
OVERFYLT: Rundt 70 000 flyktninger har søkt tilflukt i flyktningeleiren i Kibati. Vis mer