Soldater pågriper journalister i Kairo

Seks journalister fra Al Jazeera tatt, TV 2s Fredrik Græsvik «reddet» av demonstranter.

STENGT: Her er Al Jazeeras journalister på kairokontoret i går, før egyptiske myndigheter strammet greppet ytterligere om pressefolkene som rapporterer fra opptøyene. Foto: MOHAMMED ABED / AFP
STENGT: Her er Al Jazeeras journalister på kairokontoret i går, før egyptiske myndigheter strammet greppet ytterligere om pressefolkene som rapporterer fra opptøyene. Foto: MOHAMMED ABED / AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det kommer i ettermiddag flere meldinger om at journalister som dekker opptøyene i Egypt blir anholdt eller pågrepet.

Nylig meldte flere av Al Jazeeras reportere i Kairo at minst seks av tv-kanalens journalister har blitt pågrepet av soldater.

- Fire soldater kom inn på rommet vårt og tok kameraet vårt. Usikker på om vi er arrestert eller i ferd med å bli deportert. Seks av oss blir holdt ved et militært sjekkpunkt utenfor Hilton hotell. Ustyret vårt er beslaglagt, skriver Al Jazeeras Dan Nolan på twitter.

Også teamet til norske TV 2, utenriksreporter Fredrik Græsvik og kameramann Frode Hoff, fikk i dag problemer med  soldater i Kairo.

- Frode gikk foran et demonstrasjonstog og filmet da soldater grep tak i ham og forsøkte å ta fra ham kameraet. Det var tydelig at de ville ta opptakene, forteller Græsvik til egen kanal.

Han ble selv forsøkt anholdt da han kom til for å hjelpe fotografen, men rasende demonstranter forhindret pågripelsen.

- De stormet til og dannet en ring rundt oss og soldatene. Det strømmet bare flere og flere til som ropte slagord, før soldatene ble nødt til å la oss gå. Etterpå sa de: «Kom gå med oss, da er dere trygge», sier Græsvik.

Tidligere i dag gikk det rykter om at journalister som lander på flyplassen i Kairo i dag har problemer med å få med seg utstyret sitt derfra.

Da uroen eskalerte på fredag ble flere journalister angrepet av sivilkledd «politi», blant andre teamene til CNN, BBC og Al Jazeera. TV-bilder viste menn med batonger som angrep enkeltpersoner som åpenbart var reportere. Flere journalister ble også arrestert, men det har de siste dagene ikke blitt meldt om alvorlig vold mot mediefolk.

Det har hele tiden vært Al Jazeera som har ledet an med livebilder og omfattende dekning av opptøyene. Egyptiske myndigheter har reagert med å stenge Kairo-kontoret til tv-kanalen og inndrar de pressekortene de kommer over. Nå ser det altså ut til at de også vil hindre nyheter i å nå ut fra Egypt ved å arrestere journalistene fra det som er en av de viktigste uavhengige mediene i regionen.