Soldater plyndret i Chiapas

SAN CRISTOBAL i CHIAPAS (Dagbladet): Indianerlandsbyen som fire nordmenn aksjonerte for tidligere i uka, ble plyndret og rasert av soldater og politi like etter at tre av nordmennene ble utvist fra Mexico.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 17-årig meksikaner som ble arrestert sammen med tre norske demonstranter, er sporløst forsvunnet. Konflikten i Chiapas trappes stadig opp.

- Vi vet ikke hvor sønnen vår er. Vi har ikke sett ham siden han ble arrestert, sa foreldrene til 17-åringen. Appellen ble holdt på en pressekonferanse hos menneskerettighetsorganisasjonen Fray Bartalome de las casas i går.

Avfyrte skudd

Befolkningen har skrevet en rapport der de hevder at rundt 800 politimenn og soldater gikk fra hus til hus og tok med seg penger, mat, redskap og eiendeler.

Dette gjorde de etter at de hadde stormet veisperringen der de tre nordmennene Espen Lauritzen og søstrene Kaja og Nora Langeland var da de ble arrestert tirsdag denne uka. Samme dag ble de tre nordmennene utvist fra Mexico.

Landsbyen Diez de Abril ble raidet mellom tirsdag og torsdag. Det skal ifølge vitner ha blitt avfyrt skudd. Soldatene skal også ha brukt tåregass. Det oppsto panikk i landsbyen, og under flukten falt en fem år gammel gutt fra en hengebru og ned i en elv. Gutten har etter all sannsynlighet druknet.

Vibeke Norvang (24) var ikke til stede under razziaen. Hun befinner seg nå i sikkerhet i kolonibyen San Cristobal, som ligger noen mil unna konfliktområdet. Etter hva Dagbladet forstår vil hun nå forlate Chiapas.

- Vi har ikke hørt noe mer fra Vibeke. Hun kan reise ut av Mexico uten problemer, mener første ambassadesekretær John Petter Opdahl ved den norske ambassaden i Mexico By.

Den 17 år gamle mexikanske gutten som ble arrestert sammen med de tre nordmennene, ble kraftig mishandlet da han ble tatt. Det er meldt at gutten først ble kledd naken og deretter slått. Ifølge opplysninger Dagbladet sitter inne med, har han ikke gitt livstegn fra seg siden han ble arrestert. Politiet vil heller ikke opplyse hva som har skjedd med gutten, hevder foreldrene.

Flykter opp i fjellene

I den lille landsbyen Taniperla, som ligger i samme distriktet, har alle menn rømt opp i fjellene etter trusler fra politiet og militæret samt den lokale paramilitære gruppen MIRA, som støtter regjeringen. I et brev fra kvinnene i landsbyen heter det at de mangler mat, medisiner og er redde for hva som vil skje.

Indianere flykter fortsatt fra sine landsbyer. I flyktningleiren Polho er over 10 000 indianere samlet. Mange har også kommet til den gamle kolonibyen San Cristobal, der de nå lever som tiggere.

Frykter full krig

Forhandlingene mellom EZLN og regjeringen står i stampe etter at regjeringen nekter å oppfylle avtalen som partene ble enige om for to år siden. Imens fortsetter opptrappingen av konflikten. Smeller det i en landsby, så frykter man full krig i hele den sørvestlige delen av Chiapas.