Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Soldater skjøt 11-åring - går fri

Den israelske hæren har bestemt seg for ikke å reise tiltale mot soldatene som skjøt og drepte 11 år gamle Khalil Mughrabi i sommer. Guttungen ble skutt i hodet fra en israelsk stridsvogn mens han hvilte ut etter å ha spilt fotball.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

7. juli i sommer spitle Khalil fotball med venner i flyktningeleiren Rafah helt sør i Gaza. Ved 7-tia på ettermiddagen tok gutta en pause og la seg til å hvile på noen sanddyner. Ifølge de andre guttene skal Khalil ha blitt skutt uten forvarsel fra et maskingevær på en israelsk stridsvogn.

Interne dokumenter lekket fra den israelske hæren indikerer at soldatenes skudd mot guttene var regelstridige, skriver nyhetsbyrået AP.

Det hadde tidligere vært steinkasting i området, men på dette tidspunktet var det rolig. Skuddene skal ha blitt avfyrt som er advarsel. Men, fortsatt ifølge de interne dokumentene, skal det ikke skytes varselskudd mot barn, og varselsskudd skal bare avfyres med lette våpen, ikke med tyngre maskingevær som i dette tilfellet.

Det blir allikevel ingen etterforskning av saken, til tross for at lederen for hærens påtalemyndighet skriver at «en 11 år gammel gutt som spilte uskyldig fotball ble drept». Han mener nemlig ikke å ha funnet grunnlag for å mistenke soldatene for straffeskyld.

- Vi frykter dette ikke er en enkeltsak, sier Yael Stein i i menneskerettighetsorganisasjonen Betselem til AP. Stein har etterforsket en rekke slike saker.

- Vi etterforsker

Hæren avviser påstandene om at de ikke etterforsker drap på palestinere.

- Vi gjennomfører skikkelige og seriøse etterforskninger og undersøkelser, og vi er en avsarlig organisasjon, sier hærens talsmann Olivier Rafowicz til AP. Han har ikke satt spørsmålstegn ved ekteheten av de interne dokumentene som har lekket ut i Khalil-saken.

Hæren etterforsker for tiden ti saker der palestinere har blitt skutt av israelske styrker. Forrige måned ble en underoffiser degradert etter at hans tropp skjøt mot en skole på Vestbredden. En jente mistet livet.

  • I løpet av de siste 14 månedene har 753 palestinere og 197 israelere mistet livet i urolighetene.
DREPT: 11 år gamle Khalil Mughrabi ble skutt av israelske soldater mens han hvilte i sommer. Det blir ingenetterforskning.
Hele Norges coronakart