Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Soldater skjuler seg blant flyktningene

Flyktninger som kom ut av Kosovo i dag fortalte at serbiske soldater skjuler seg blant flyktningene så ofte de kan for å hindre at de blir angrepet av NATO-fly. Det opplyser FNs høykommissær for flyktninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jo hardere NATO angriper de serbiske styrkene i Kosovo-provinsen, jo nærmere holder de seg sivilbefolkningen. Hæren holder seg nå i overveiende grad i landsbyer og skjuler pansrede kjøretøyer og andre våpen på gårdene, har flyktningene fortalt UNHCRs representanter i Blace, grenseovergangen mellom Kosovo og Skopje.

Fysisk mishandling

Blant flyktningene fortalte flere at de hadde vært på flukt i flere uker, og at de hadde opplevd både verbal og fysisk mishandling underveis, både i nærheten av Urosevac og ved grensen.

- De sier det er et stort militært nærvær i Urosevac-området, sa Astrid von Gesteren, talskvinne for UNHCR i Makedonia. - Det er soldater på skolene og på sykehusene. Selv i ambulansene er det våpen, sa hun videre.

1.000 nye

UNHCRs talsmann Kris Janowski sa at over 1.000 nye flyktninger forlot Kosovo over grensestasjonen Blace tirsdag. Flyktningene var kommet til grensen med tog og var ikke blitt hindret av serberne.

Mandag sendte serbiske styrker et tog med rundt 2.000 flyktninger tilbake inn i Kosovo. Ingen vet hva som skjedde eller hvorfor toget ble returnert. 235 flyktninger kom over grensen til Makedonia mandag, men de aller fleste av dem kom over på steder hvor det ikke er offisielle grensestasjoner.

En som hadde prøvd å flykte mandag, men ble sendt tilbake, var den 46 år gamle mekanikeren Feta Taci som tirsdag klarte å ta seg over grensen med 16 familiemedlemmer fra Urosevac.

- Vi tok toget i går, men på grensen sa serberne at det ikke var plass til oss i Makedonia. Vi skulle fått bli. Når husene brenner 150 meter fra ditt eget hjem, har du ikke lyst til å dra tilbake der du kom fra, sa Taci.

UNHCR hadde bare registrert 19 nyankomne flyktninger til Albania det siste døgnet. Den eneste grensestasjonen mellom Montenegro og Albania har vært stengt siden søndag, melder det albanske nyhetsbyrået ATA.

(NTB)