Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Soldater skyter på demonstranter i Syria

Tåregass og skarpe skudd etter fredagsbønnen. Fire år gammel jente skal være skutt av en skiskytter.

STOR OPPSLUTING: Videoer filmet av aktivistene selv i dag viser at myndighetene ikke har lyktes med å stoppe demonstrasjonene i Syria. Foto: Amatørvideo / Reuters
STOR OPPSLUTING: Videoer filmet av aktivistene selv i dag viser at myndighetene ikke har lyktes med å stoppe demonstrasjonene i Syria. Foto: Amatørvideo / Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere personer skal være drept og mange skadd etter at syriske sikkerhetsstyrker skjøt med skarpt mot demonstranter i Damaskus fredag ettermiddag, melder BBC og nyhetsbyrået AP.

Aktivistlederen Suhair Atassi sier til Al-Jazeera at en fire år gammel jente er drept i Damaskus i bydelen Barzeh. Hus skal ha vært skutt av en snikskytter.

Ifølge aktivister er så mange som 14 mennesker drept bare i byen Homs, men opplysningene er ikke uavhengig bekreftet. Ifølge Al-Jazeera er rundt 30 mennesker drept. Aktivister som har snakket med Reuters sier at 49 personer er drept i demonstrasjonene, ifølge BBC ligger tallet nærmere 60. I så fall er på en måned rundt 260 mennesker drept i demonstrasjoner i Syria.

- Opp til presidenten De nye voldelighetene kommer etter at president Bashar al-Assad formelt opphevet unntakslovene som har vært i kraft siden 1963, la ned den statlige «sikkerhetsdomstolen» og opprettet nye reguleringsordninger for demonstrasjoner. Disse lovene gir myndighetene vide fullmakter til å slå ned på demonstrasjoner.

- Assad har nå muligheten til å bevise sine internsjoner ved å la fredagens demonstrasjoner pågå uten voldelig undertrykkelse. Reformene vil bare ha mening om Syrias sikkerhetstjenester slutter med å skyte, arrestere og torturere demonstranter, sa midtøstendirektør Joe Stork i Human Rights Watch til BBC tidligere i dag.

Startet med fredagsbønnen Men den første søknaden om å avholde en lovlig demonstrasjonførte i dag til at søkeren, Fadel al-Faisal, ble arrestert og holdt i politiets varetekt i flere timer. Så begynte altså skytingen igjen.

Det pågår ennå sammenstøt flere steder i Syria. I Damaskus-forstaden Harasta skal så mange som 3000 ha deltatt i en av demonstrasjonene, der det i 15-tida norsk tid hørtes nye skuddsalver.

Ifølge Al-Jazeera startet demonstrasjonen ved at en imam ved moskeen talte til menneskemengden under fredagsbønnen.

- Gud vil ha sin hevn mot de som står bak drapene, hvem enn det er, sa imamen.

Etter dette marsjerte 3000 demonstranter mot den lokale politistasjonen hvor de krevde regimets avgang. Et øyevitne sier at sikkerhetsstyrkene brukte tåregass og elektriske batonger for å bryte opp priotestene.

Som forventet - Regimet vårt er det mest brutale og fryktede i Midtøsten. Det har ingen verdier og kan lett drepe sin egen befolkning. I stedet for å åpne ild, burde de heller åpne sine øyne og hjerter for det syriske folk, sier en demonstrant til Al-Jazeera.

Tusenvis samlet seg i dag i planlagte demonstransjoner etter fredagsbønnen, blant annet i Douma like ved Damaskus, i forstadene til Zabadani og Midan og i Ras al-Ayn, Amouda, Qamischli og al-Hassakeh. Aktivistene roper slagord som «Vi skal styrte regimet». Dette skal ifølge demonstrantene dreie seg om minst ti tusen mennesker.

Demonstrasjonene i Syria har de siste ukene økt i styrke i tilknytning til fredagsbønnen, noe som var ventet på forhånd også denne uken av syriske myndigheter.
  Journalister utestengt  Syria har utestengt de fleste journalister, og det meste av informasjon om opprøret stammer derfor fra øyenvitner som regnes som pålitelige.

Flere steder skal demonstrantene ha blitt møtt med tåregass like etter at de forlot moskeene. Skudd ble løsnet flere steder, blant annet i utkanten av hovedstaden og i byen Homs.

Dagbladet.no følger situasjonen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media