Soldater slutter seg til opposisjonen i Georgia

Om lag 50 soldater fra de georgiske spesialstyrkene sluttet seg søndag til opposisjonen som demonstrerer i hovedstaden Tbilisi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har ikke rett til å gå imot folket, og vi har bestemt oss for å gå sammen med dem, sier Georgij Gulua, en av soldatene, til nyhetsbyrået AFP.

- Ta makten!

Tilslutningen fra de militære kommer kort etter at demonstranter ble oppfordret til å ta kontroll over innenriksdepartementet og den statskontrolerte fjernsynskanalen.

- Dagen i dag er avgjørende. Folket må ta makten. Tusenvis av mennesker må gå til innenriksdepartementet og overta bygningen, sa opposisjonsleder Mikhail Saakasjvili til tilhengere som søndag formiddag hadde samlet seg foran parlamentsbygningen i Tbilisi.

Han ba dem også om å ta kontroll over den statlige TV-kanalen, som han mener sender «antistatlig» propaganda.

Åpen for tidlig presidentvalg

President Eduard Sjevardnadse sa søndag formiddag at han er åpen for å fremskynde valget på ny president.

Sjevardnadse har offisielt halvannet år igjen av sine periode. Han utelukker heller ikke at det kan avholdes et nytt valg på nasjonalforsamling, etter at opposisjonen og valgobservatører har anklaget regjeringen for omfattende fusk i valget 2. november.

Den hardt pressede presidenten krever samtidig at opposisjonstilhengeren forlater regjeringsbygningene:

- Det er et nødvendig krav, om dere ønsker et ultimatum. Jeg må be dem om øyeblikkelig å forlate bygningene som de har tatt kontroll over med makt. Deretter vil vi møtes og snakke sammen, sa Sjevardnadse til journalister.

Han fremholdt at unntakstilstanden, som han utstedte lørdag, ikke vil tre i kraft før søndag kveld eller mandag.

Om lag 200 soldater i landets nasjonalgarde sluttet seg søndag til opposisjonens tilhengere som demonstrerer utenfor parlamentsbygningen i Tbilisi.

- Folk er på vei fortsatt. Hele nasjonalgarden kommer hit, sa en oberst.

En av opposisjonslederne, Vassil Maglaperidze, kunngjorde noe tidligere at nasjonalgarden var på opposisjonens side. Også 50 soldater fra de georgiske spesialstyrkene sluttet seg søndag til demonstrasjonene.

- Vi har ikke rett til å gå imot folket, og vi har bestemt oss for å gå sammen med dem, sier Georgij Gulua, en av soldatene, til nyhetsbyrået AFP.

(NTB)

- TA MAKTEN! Opposisjonsledere ber folket ta makten i Georgia. Foto: REUTERS/SCANPIX
STORMET: Demonstranter stormet i går parlametet i Georigi og krevde presidentens avgang. Foto: AFP/SCANPIX
UNDER PRESS: Georgrais president Eduard Sjevardnadse møter sterk motstand fra opposisjonen. Foto: REUTERS/SCANPIX