Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Soldater sparket etter skandalebilder

Tyske soldater poserte med hodeskaller i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det tyske forsvaret har sparket to soldater ut av tjenesten i forbindelse med sjokkerende bilder der soldater poserer med hodeskaller i Afghanistan, ifølge en uttalelse fra forsvarsminister Franz Josef Jung.

Hodeskalle fra en massegrav

Etter at tabloidavisen Bild onsdag og torsdag publiserte sjokkerende bilder som antas å være fra våren 2003, er sju tyske soldater som tjenestegjorde i Afghanistan mistenkt for å ha skjendet en hodeskalle.

Bildene viser blant annet en soldat i kamuflasjeuniform som holder en hodeskalle inntil sin egen penis. På et annet bilde er hodeskallen plassert på et militært kjøretøy som er merket både med det tyske flagget og med ISAF, forkortelsen for den NATO-ledete styrken i Afghanistan.

Ifølge en anonym militær kilde kan hodeskallen ha kommet fra en massegrav.

Forbundsdagen i Berlin fordømte torsdag de oppsiktsvekkende bildene, og i dag fikk altså to soldater sparken. Ifølge Jung er ytterligere tre soldater under etterforskning.

- Vi ønsker mest mulig klarhet i denne saken så raskt som mulig. Militære ledere er sendt nedover til Afghanistan for å vurdere soldatenes disiplin og motivasjon, sier Jung til AP.

Frykter stort omfang

SJOKKERENDE BILDER: Bildene av tyske soldater poserende med hodeskaller har sjokkert det tyske forsvaret og politikerne. Nå har to soldater fått sparken. Foto: Scanpix
SJOKKERENDE BILDER: Bildene av tyske soldater poserende med hodeskaller har sjokkert det tyske forsvaret og politikerne. Nå har to soldater fått sparken. Foto: Scanpix Vis mer

Jung uttrykte håp om at det dreier seg om uakseptabel oppførsel utført av enkeltpersoner, men ifølge opposisjonspolitikeren Hans-Christian Ströbele fra De grønne er hundrevis av slike bilder i omløp blant soldatene, melder NTB.

Også regjeringen i Kabul reagerte sterkt og kalte de tyske soldatenes handlinger et brudd på «islamske verdier og afghanske tradisjoner». Afghanske myndigheter krever at de skyldige blir straffet.

I AFGHANISTAN: Tyske soldater på patrulje nær Kabul. Forsvarsledelsen vil nå kartlegge soldatenes disiplin og moral.
LOVER OPPRYDDING: Tysklands forsvarsminister Franz Josef Jung lover å rydde opp i skandalen.