Soldater stormer TV-bygg etter militærkupp

Sudans statsminister og en rekke andre politikere er tatt til fange av militære styrker.

KUPP: Sudans statsminister Abdalla Hamdok er pågrepet og tatt med til ukjent sted fordi han nekter å støtte militærets kupp, melder landets informasjonsdepartement. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sudans statsminister Abdalla Hamdok er pågrepet og tatt med til ukjent sted fordi han nekter å støtte militærets kupp, melder landets informasjonsdepartement.

Meldingen kommer få timer etter at en rekke lokale og internasjonale medier meldte at flere regjeringsmedlemmer var tatt til fange i et angivelig militærkupp.

– Etter at han nektet å være en del av kuppet, pågrep en styrke fra hæren statsminister Abdalla Hamdok og tok ham med til ukjent sted, skriver departementet i en uttalelse mandag.

I tillegg til Hamdok er flere andre sivile regjeringsmedlemmer og partiledere som støtter overgangsregjeringen, arrestert, melder nyhetsbyrået Reuters.

Byrået skriver også at militæret forsøker å presse Hamdok til å komme med en uttalelse som støtter kuppet.

Ifølge informasjonsdepartement står «samlede militære styrker» bak arrestasjonene.

– Sivile medlemmer av overgangsrådet og flere ministere fra overgangsregjeringen er blitt pågrepet av de samlede militære styrker, lyder uttalelsen.

Unntakstilstand

Sudans øverste general sier at landets regjering er oppløst, og at han snart vil etablere en «kompetent» regjering. Han sier også at det er innført unntakstilstand i landet.

Abdel Fattah al-Burhan kom med uttalelsene i en TV-sendt tale mandag.

Burhan har vært leder for overgangsrådet som ble etablert i 2019, etter at president Omar al-Bashir ble tvunget til å gå av. Nå oppløser han både overgangsrådet og regjeringen. I talen bedyrer han at Sudan skal følge «internasjonale avtaler».

Han sier at intern krangel mellom ulike politiske fraksjoner førte til at militæret grep inn, og at en ny "teknokratisk" regjering skal lede landet fram mot valg.

Stormet TV-bygg

Sudanske soldater har stormet hovedkvarteret til landets rikskringkasting og pågrepet ansatte, melder Sudans informasjonsdepartement.

Stormingen skjer få timer etter at landets statsminister Abdalla Hamdok og en rekke andre regjeringsmedlemmer og politikere ble tatt til fange av militære styrker.

TV- og radiohuset ligger i Omdurman i delstaten Khartoum, rett ved landets hovedstad.

– Militære styrker har stormet TV- og radiohovedkvarteret i Omdurman og pågrepet en rekke ansatte, skriver informasjonsdepartementet på Facebook.

Kuttet kommunikasjon

Både nettet og telefonforbindelsene i Sudan var mandag morgen nede, flyplassen i Khartoum var stengt, og alle internasjonale flyginger innstilt, melder en rekke medier.

På den statskontrollerte TV-kanalen ble det spilt musikk.

Fagorganisasjonen SPA, landet største prodemokratiske gruppe, ber alle sudanere om å gå ut i gata for å «kjempe mot» enhver form for militærkupp.

– Vi oppfordrer massene til å innta gatene, blokkere veiene med barrikader, til ikke å samarbeide med kuppmakerne og bruke sivil ulydighet til å konfrontere dem, skriver Ritzau, som siterer Reuters.

Mandag morgen var flere titalls demonstranter er ute i gatene i hovedstaden Khartoum for å protestere mot arrestasjonene. Flere satte fyr på bildekk i et forsøk på å sperre gatene.

Spent i lengre tid

Sudan opplevde våren 2019 massedemonstrasjoner mot landets mangeårige leder Omar al-Bashir. Han ble pågrepet etter fire måneder med protester og erstattet av et overgangsstyre bestående av et sivilt-militært råd og en sivil regjering.

Den siste tiden har konflikten mellom de militære og sivile medlemmene i overgangsstyret tilspisset seg.

I slutten av september hevdet regjeringen at den hadde avverget et militærkupp. Statsministeren sa da at det var offiserer og sivile med forbindelser til landets tidligere regime som sto bak kuppforsøket.

Noen dager seinere demonstrerte tusenvis med krav om ny sivil overgangsregjering. De anklaget militære ledere for å forsinke den demokratiske prosessen.

Militærets støttespillere består av konservative islamister som er skeptiske til de politiske endringene som er ment å føre fram til et demokratisk valg i 2023.

- Urovekkende

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) reagerer på meldingene om et forsøk på statskupp i Sudan.

Situasjonen i landet er uavklart etter at statsministeren og en rekke andre regjeringsmedlemmer er satt i husarrest av militæret. Sudanske soldater har også stormet hovedkvarteret til landets rikskringkasting.

– Urovekkende meldinger i dag om et kupp mot Hamdoks regjering, et uakseptabelt forsøk på å hindre overgangen til demokrati. Norge står sammen med folket i Sudan og deres streben etter frihet, fred og rettferdighet, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i en melding lagt ut på Twitter.

Både USA, EU, Den arabiske liga og FN har uttrykt dyp bekymring for situasjonen i Sudan.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer