Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Soldater vil slite etter tjeneste i Afghanistan

Frykter at soldater som returnerer ikke sier fra om at de sliter, fordi det kan oppleves som et personlig nederlag.

VIL SLITE: Flere hundre norske soldater vil i løpet av året ha returnert fra Afghanistan. Overgangen fra en krigssone til Norge kan bli utfordrende, mener Forsvarets sjefpsykiater. Her fra ankomsten til det 17. norske bidraget til Nasjonalt støtteelement (NSE). Bildet er tatt under hjemkomstparaden og medaljeseremonien på Akershus Festning. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX
VIL SLITE: Flere hundre norske soldater vil i løpet av året ha returnert fra Afghanistan. Overgangen fra en krigssone til Norge kan bli utfordrende, mener Forsvarets sjefpsykiater. Her fra ankomsten til det 17. norske bidraget til Nasjonalt støtteelement (NSE). Bildet er tatt under hjemkomstparaden og medaljeseremonien på Akershus Festning. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere hundre norske soldater vil i løpet av året ha returnert fra Afghanistan. Overgangen fra en krigssone til Norge kan bli utfordrende, mener Forsvarets sjefpsykiater. Dette melder NTB.

- Vi sender folk i krig, uansett hva man vil kalle det. Da må man være klar over at det har konsekvenser. Folk blir skadet både fysisk og psykisk, sier Forsvarets sjefpsykiater Jon Reichelt til NTB.

Om lag 500 norske soldater befinner seg nå i Afghanistan. Det norske militære bidraget i Maimana i Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan, avvikles 1. oktober. Ved utgangen av året vil det være om lag 270 norske soldater igjen landet.

Stressituasjon - Klart noen vil slite etter å ha tjenestegjort i Afghanistan. Det er helt åpenbart, sier Reichelt

Ifølge sjefpsykiateren er kroppen konstant i beredskap når man oppholder seg i en krigssone, skriver NTB videre.

STREESITUASJON: Kroppen er i konstant beredskap når man oppholder seg i en krigssone. Her fra en avakuering under en øvelse med to av forsvarets Bell helikoptere i Kwaya Sabz Posh distriktet i Faryab provinsen i Nord Afghanistan. Foto: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX
STREESITUASJON: Kroppen er i konstant beredskap når man oppholder seg i en krigssone. Her fra en avakuering under en øvelse med to av forsvarets Bell helikoptere i Kwaya Sabz Posh distriktet i Faryab provinsen i Nord Afghanistan. Foto: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX Vis mer

- Man er i en konstant stressituasjon. På godt norsk skrur nervesystemet seg på. Det er fornuftig, men det tar ofte litt tid å lande mentalt når man kommer hjem. Man kan sove dårlig og være sliten og utmattet, samtidig som man er rastløs og urolig, forteller Reichelt.

«Mellomlanding» Såkalt mellomlanding ble i 2011 iverksatt for alle soldater som returnerer fra Afghanistan. Det innebærer at kontingentene mellomlander og skjermes før ankomst til Norge. Formålet er å omstille soldatene fra stridsmodus til et Norge i fred, skriver NTB videre.

- Mellomlandingen har vært bra. Man har alltid folk rundt seg som man kan prate med, både om emosjonelle ting, men også om hva som har vært bra, og hva som kunne blitt gjort bedre, sier fenrik Richard Hansson, som i juli i år returnerte fra Afghanistan.

Angst og depresjon Sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, viseadmiral Haakon Bruun-Hansen, sier utenlandstjenesten til soldatene står i sterk kontrast til det som venter dem i Norge.

- Forskjellen fra Afghanistan - hvor du nesten daglig setter ditt eget liv i fare - til det fredfulle Norge, den er veldig stor. Det er mange i Norge som ikke forstår hva soldatene våre har deltatt i, mener Bruun-Hansen.

- Noen soldater vil få angst og depresjon. Det er lett å vente med å ta kontakt fordi man tenker at det går over. Psykiske plager synes jo ikke på utsiden, så andre ser det ikke, sier Reichelt.

HJEMKOMST: Forsvarets sjefspsykiater, Jon Reichelt, mener noen vil slite etter at de har tjenestegjort i Afghanistan. Her fra en hjemkomstparade og medaljeseremoni på Akershus Festning . Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX
HJEMKOMST: Forsvarets sjefspsykiater, Jon Reichelt, mener noen vil slite etter at de har tjenestegjort i Afghanistan. Her fra en hjemkomstparade og medaljeseremoni på Akershus Festning . Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX Vis mer

Sjefpsykiateren frykter at soldatene som returnerer ikke sier fra om at de sliter, fordi det kan oppleves som et personlig nederlag.

- Min hovedbekymring er at soldatene har for høy terskel for å si ifra om at de har det vanskelig. Det kan hende at noen vil vente for lenge med å ta kontakt for å få hjelp. Viktigheten i å si ifra hvis man har det vanskelig er noe vi minner soldatene om før de drar, og når de kommer tilbake, sier Reichelt.

Ulike etteraksjoner Militærpsykiater Lars Weisæth, peker på ulike etteraksjoner hos veteraner som kommer hjem fra endt tjeneste.

En spesiell etterreaksjon han ofte har sett hos soldater, er et uforløst sinne som gjerne kommer i tillegg til de mer «klassiske» utfordringene veteraner kan slite med etter avsluttet utenlandsoppdrag, skriver innblikk.com

- Den mest klassiske etterreaksjonen for både NATO- og FN-veteraner er økt kroppslig spenning og årvåkenhet de første tre - seks månedene etter hjemkomst. Man er vár for lyder og plutselige bevegelser, man sover lett og man er ofte irritabel, sier Weisæth.

VETERANER: Generalløytnant Bernt Iver Ferdinand Brovold (th) klemmer Oberst Gjermund Eide under medaljeseremonien for de hjemkomne offiserene for den 17. norske kontingentledelsen i Afghanistan, på Akershus Festning. Foto: CORNELIUS POPPE / NTB SCANPIX
VETERANER: Generalløytnant Bernt Iver Ferdinand Brovold (th) klemmer Oberst Gjermund Eide under medaljeseremonien for de hjemkomne offiserene for den 17. norske kontingentledelsen i Afghanistan, på Akershus Festning. Foto: CORNELIUS POPPE / NTB SCANPIX Vis mer

Han sier videre at mange unngår steder og situasjoner som i utenlandsoppdraget gjerne ble forbundet med risiko. Mange reagerer meget negativt på det de opplever som trivialiteter hjemme.

Sterkere stressreaksjoner kan være tap av seksualitet og nærkontakt. Andre kan bli hyperaktive på det seksuelle området. For noen er barn som bråker et stort problem.

Enkelte kjenner på sinne sitt og lever i frykt for at det skal eksplodere. Andre som har asosiale tilbøyeligheter og som har vært mye i kamp - kan de første månedene ty til vold i nære relasjoner. Dette skyldes blant annet at man reagerer som en soldat og tolker signaler om trusler som en soldat.

AFGHANISTAN: Norske soldater monterer en bombekaster mellom to kjøretøyer (IVECO) i Miandara i Faryab-provinsen. Foto: FORSVARET / NTB SCANPIX
AFGHANISTAN: Norske soldater monterer en bombekaster mellom to kjøretøyer (IVECO) i Miandara i Faryab-provinsen. Foto: FORSVARET / NTB SCANPIX Vis mer
ETTERAKSJONER: Militærpsykiater Lars Weisæth, forteller om flere etteraksjoner hos soldater. Noen kan utvikle et sterkt sinne eller stress. Sterkere stressreaksjoner kan være tap av seksualitet og nærkontakt. Her er norske ISAF soldater og lokale gutter i landsbyen Juma Bazar i Faryab provinsen nordvest i Afghanistan.
Foto: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX
ETTERAKSJONER: Militærpsykiater Lars Weisæth, forteller om flere etteraksjoner hos soldater. Noen kan utvikle et sterkt sinne eller stress. Sterkere stressreaksjoner kan være tap av seksualitet og nærkontakt. Her er norske ISAF soldater og lokale gutter i landsbyen Juma Bazar i Faryab provinsen nordvest i Afghanistan. Foto: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media