Soldatmytteri i Elfenbenskysten

En gruppe på 750 soldater står bak skytingen i Elfenbenskystens hovedstad Abidjan torsdag morgen, opplyser landets statsminister. Ifølge myndighetene er situasjonen under kontroll.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Affi N'Guessan sier soldatene protesterer mot å bli demobilisert.

- Soldatene krever å bli inntatt i hæren igjen. Gruppen er på 750 personer, sa statsministeren. Han la til at regjeringslojale soldater hadde sikret alle strategiske områder.

Landets president, Laurent Gbagbo, er for tiden i Italia. Ifølge presidentens talsmenn var situasjonen tidlig torsdag formiddag under kontroll. Han fortsetter besøket som planlagt.

- Vi har hørt om problemene, og vi har kontroll over situasjonen. Dette er ingenting. Vi ser ikke dette som et kuppforsøk. Et kuppforsøk er når en annen erklærer seg som leder, sa en av presidentens medarbeidere, som ville være anonym.

Skuddsalver

Skuddsalver fra automatvåpen hørtes i over en time flere steder i hovedstaden Abidjan på morgenkvisten, og meldingene om hva som var på gang var først uklare.

Ifølge en høytstående tjenestemann nyhetsbyrået Reuters snakket med, var det snakk om et kuppforsøk, mens AFPs kilder sa det var snakk om mytteri blant soldater.

Den siste forklaringen var den Frankrikes utenriksminister Dominique de Villepin også hadde fått.

- Vi har hørt fra Abidjan at det er skyting der og i resten av landet. Jeg har vært i kontakt med (den franske) presidenten og forsvarsministeren. Vi vet ikke akkurat hva som er skjedd, men det ser ut til at den nåværende situasjonen skyldes mytteri blant soldater som skulle demobiliseres. Frankrike vil sette i gang alle tiltak som er nødvendige for å beskytte franske statsborgere. Vi følger situasjonen nøye, sa han.

Ro og orden

Statsminister Affi sa at myndighetene gjør alt for å gjenopprette ro og orden. På spørsmål om det er et nytt kupp som er på gang, svarte han at tidligere på morgenen:

- Det er ikke viktig å sette noen merkelapp på hva som foregår nå. Det som er viktig er å håndtere situasjonen, sa han.

Skuddene som hørtes ved 4-5 tiden natt til torsdag, minnet om kuppet i 1999 som ødela landets troverdighet som et stabilt unntak i en urolig region. Da kastet de militære kuppmakerne den daværende presidenten, Henri Konan Bedie.

Det var det første kuppet siden landets uavhengighet fra Frankrike i 1960. Den nye militære lederen, Robert Guei, ga motvillig fra seg makten til nåværende president Laurent Gbagbo, etter å ha tapt presidentvalget i 2000. Gbagbos regjering avverget et kuppforsøk i januar 2001, og sliter med å gjenopprette den politiske balansen i landet.

(NTB)