Soleklar Sharon-ledelse i Israel

Foran valget i Israel neste uke virker det nå som seieren er klar for Likud og Ariel Sharon. Den konservative kandidaten ligger langt foran arbeiderpartiet på alle meningsmålinger. Hvis Sharon vinner, kan det være dårlig nytt for fredsforhandlingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag er det statsminister-valg i Israel, og presset på statsminister Ehud Barak blir sterkere for hver dag som går. Motstander Ariel Sharon ligger soleklart foran på meningsmålingene og Baraks eget parti ønsker at han skal gi opp sitt kandidatur. På Jerusalem Post sin nettmeningsmåling kaprer Ariel Sharon hele 77 prosent, mens den sittende statsministeren Ehud Barak bare får en femtedel av stemmene. Dermed kan det se ut som løpet er kjørt for Barak og hans Arbeiderparti. I en mer annen undersøkelse får Barak 34 prosent, mens Sharon havner på 51 prosent. 15 prosent av de spurte har ikke gjort seg opp noen mening bare fire dager før valget.

Krise i arbeiderpartiet

Det er krise i det israelske arbeiderpartiet før valget. Deres egen statsministerkandidat har blitt bedt om å trekke seg for å gi plass til Shimon Peres. Partimedlemmene mener Peres har en større sjanse til å slå Sharon enn Barak. Barak på sin side nekter å innse dette og har hittil motsatt seg presset.

Forhandlinger umulig

Senest i dag uttalte en av Sharons mest sentrale utenrikspolitiske rådgivere, Zalman Shoval, at han tror de forventningene palestinerne har til fredsforhandlingene må stilles tilbake.

- Det er helt urealistisk at palestinerne vil få de samme vilkårene under Sharon som de er lovt av Barak. Vi trenger hjelp fra det internasjonale samfunnet til å få palestinerne til å forstå dette. Vi kan bare håpe på at de palestinske myndighetene vil være mer realistiske når vi møtes i forhandlinger. Hvis ikke vil vi alle tape, ikke minst palestinerne selv, sier Shoval til JerusalemPost.com.

Ingen steintavler

Han sa også at de punktene som er innlemmet i avtalen som ble forhandlet fram på Camp David i juni 2000 ikke på noen måte binder den nye regjeringen, hvis det blir regjeringsskifte.

- Ingen av avtalene som Clinton har vært med på å forhandle frem er skrevet i stein. Hverken avtalen fra Camp David, eller avtalen som man kom fram til i Taba i forrige uke forplikter en ny regjering i Israel til å følge avtalene. Regjeringen vil stå helt fritt til å gjøre hva den vil, sier Shoval.

Forventer forhandlinger

Den palestinske ministeren Yasser Abed Rabbo forventer at forhandlingene vil fortsette som før etter valget. Han gjorde det klart at de palestinske myndighetene forventer at forhandlingene vil fortsette på grunnlag av hva partene kom fram til i Taba.

Shoval mener dette er umulig.

- Hvis Sharon vinner valget på tirsdag vil vi bruke tid på å tenke oss om før vi setter i gang med fortsatte forhandlinger. For oss har osloavtalen vært død i ganske lang tid nå. Vi mener det er helt nødvendig at begge parter utfører tillitsbyggende tiltak før vi setter oss ned ved forhandlingsbordet, sier Shoval.