Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Solen tilbake på Sørlandet

I dag dukket solen opp igjen i Kristiansands-området. Dermed kom befolkningen så smått i gang med den fuktige opprydding og oppsummering etter helgens oversvømmelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er mye store skader og vi har langt ifra fått oversikt ennå. I går mottok vi telefoner fra rundt 500 fortvilte folk som hadde fått vann inn i hjemmene sine, forteller underbrannmester Ivar Arnesen ved brannvesenet i Kristiansand til NTB søndag ettermiddag.

På Vågsbygd var det nærmest kritisk da brannvesenet natt til lørdag måtte rykke ut å redde ut beboere som sto med vann til halsen i sitt eget hjem. Arnesen i brannvesenet beskriver hvordan vannet har rent i rene elver rundt om i distriktet.

- Elvene begynner å ligne på bekker nå søndag. Mye av vannet er overvann som systemene ikke har greid å ta unna for, og som ikke er dimensjonert for så store regnskyll, sier han.

Det var regnet som strømmet ned som skapte problemene i Kristian sand denne helgen. Det regnet i enorme mengder. Meteorologisk institutt melder at det fra fredag klokken 19 til lørdag klokken 19 kom det 98 millimeter nedbør på Kjevik. Dette er uvanlig mye på en gang. Normalen for hele desember er 116 millimeter nedbør.

Først nærmere midnatt natt til søndag begynte været å gi seg. De rundt åtte veiene som var stengt, er etter hvert åpnet igjen. Tunnelen under Baneheia, som måtte stenges deler av lørdagen, ble åpnet utpå natten. Vegmyndighetene har fortsatt pumper og utstyr stående ute i tilfelle regnet skal ta til igjen. Nå gjenstår opprydding og reparasjoner.

Meteorologisk institutt varsler at været i Kristiansands-distriktet vil skye til igjen. Tirsdag og onsdag ventes sør-østlig kuling på kysten. Det er Sørlandet, Vestlandet og vest for Stadt som vil være utsatt.

- Vi venter likevel ikke sånne mengder med nedbør, men mer normale mengder, melder vakthavende meteorolog Jarl Andersen.

Politiet i Kristiansand forteller at livet i distriktet er ei ferd med å vende tilbake til normale tilstander.

- Regnet har skapt mange problemer for folk her. Vi har hatt mange telefoner og det er fortsatt travelt, sier vaktsjef ved Kristiansand politidistrikt, Vidar Neset.

(NTB)

Hele Norges coronakart