Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Solen trollbandt tusener

Nærmere 20 000 mennesker samlet seg i morges i Frognerparken i Oslo får å få med seg den største solformørkelsen i Norge siden 1954.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folk var spredd over flere områder og høyder i parken. Flest hadde samlet seg ved Monolitten hvor alle så mot nordøst da solen gikk opp over hovedstaden. En storskjerm viste direkteoverføringer fra andre steder i landet.

Månens gled sakte inn i solens bane 04.43. Mens dette skjedde strømmet det på med mennesker til parken. Det var til tider tilløp til lokal trafikkaos på veiene rundt Frognerparken. I løpet av én time nådde formørkelsen maks fase.

Mørkt, men ikke så mørkt

Alle de som ventet at det skulle bli mørkt og fuglene stilne fikk ikke innfridd forventningene. Da slo klokka 05.43 brøt jubelen løs. Nå var mest mulig av solen dekket, sett fra Oslo.

Men mørket uteble og fuglene fortsatt å kvitre som de gjorde hele morgenen.

- Det var kjempespennende, men jeg ble jo litt skuffet over at det ikke ble slik jeg hadde lest om og forventet, sier Kristin Lucie Furuholmen. Hun hadde tatt med seg barna sine, Rebecca og Felix til parken.

- Det var spennende, sier morgensfriske Rebecca på ni år.

Hun har snakket om hva som kom til å skje i flere dager. Vanligvis er hun vanskelig å få opp om morgenen, men i dag spratt hun opp for å få med seg det sjeldne astronomiske fenomenet. Neste gang en like sterk opplevelse kan sees i Norge er i 2048.

- Kanskje jeg skal si det er solformøkelse hver dag når hun må stå opp for å gå på skolen, spøkte mamma Kristin.

Veldig fornøyd

En som var topp fornøyd var for tiden Norges mest kjente astrofysiker, stipendiat Knut Jørgen Røed Ødegaard ved Universitetet i Oslo.

- Jeg sov litt i natt, men ikke så mye, sa han til Dagbladet.no noen minutter før klimaks.

Han var strålende fornøyd med oppmøtet og anslo det til nærmere 20 000. At noen ble skuffet over at mørket uteble mener han bero på mistforståelser.

- Vi visste at det ikke ville bli helt mørkt. Da må man ha en total formørkelse. Men det ble merkbart mørkere og man kunne tydelig se det sølvaktige flakkende lyset på blader, sier Ødegaard.

Han har fått rapporter om stort frammøte på andre steder i landet der lokale astronomiforeningen arrangerte sine egne folkefester.

- På Lunner på Hadeland var det tjukt av folk. Flere hundre hadde møtt opp for å se solen, sier Ødegaard.

<B>HISTORISK OPPLEVELSE:</B> Mamma Kristin Lucie Furuholmen sammen med barna Rebecca og Felix (t.h) var Frognerparken sammen med vennene Hege Larssen og hennes barn Celine (9) og William (7) (t.v)
UTKIKKSPLASS:</B> Folk satt tettpakket sammen rundt Monolitten og fulgte formørkelsen som varte i drøyt to timer.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media