Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Solenergi fra månen skal løse klimakrisen

Japansk firma med månelys idé.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Japanske Shimizu Corporations plan for å skaffe verden en uuttømmelig energikilde er unektelig temmelig fjern: Firmaet vil montere solcellepaneler langs månens ekvator, for deretter å sende solenergien til jorda ved hjelp av mikrobølger.

Men prosjektet Luna Ring er i høyeste grad alvorlig ment.

Ved hjelp av denne metoden skal formidable 13000 terrawatt sendes kontinuerlig til jorda - og ved hjelp av lasere dirigeres dit hvor det er mest bruk for energien.

- Uuttømmelig
Til sammenlikning er produksjonen fra norske vannkraftverk i et normalår 118 terrawatt timer, ifølge nettstedet energifakta.no, som er utviklet av Energibedriftenes landsforening.

En hyggelig effekt av Luna Ring er ifølge Shimizu Corporation at prosjektet også kan løse klimakrisen fordi energien ikke produseres på en måte som øker den globale oppvarmingen.

«Praktisk talt uuttømmelig, ikkeforurensende solenergi er den ultimate kilden til grønn energi som bringer velstand til både naturen og våre liv», skriver Shimizu Corporation på sin hjemmeside.

Beltet av solcellepaneler vil ifølge Shimizu strekke seg langs hele månens ekvator på 11,000 kilometer, og dekke et opptil 400 kilometer bredt belte.

Mangler tidsplan
Ifølge britiske Daily Mail skjøt letingen etter alternative energikilder for alvor fart i Japan etter sammenbruddet ved det kjernefysiske kraftverket Fukushima i 2011.

Dette fikk japanerne til å innse hvor avhengige de hadde blitt av kjernekraft - og hvor sårbare det hadde gjort dem.

«Shimizu Corporation foreslår Luna Ring for uendelig sameksistens mellom menneskeheten og jorda», skriver selskapet på sin hjemmeside.

For å lykkes, vil romfarere måtte sendes til månen og - med hjelp av roboter - jevne ut kraterne som dekker månens overflate.
Et jernbanesystem vil også kreves, for å vedlikeholde det enorme anlegget.

Noen tidsplan er foreløpig ikke lansert..

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media