Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Soler på oss eksem

Norge ligger på topp i verden når det gjelder soleksem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Opptil 15 prosent av befolkningen er utsatt for soleksem hvert år. Trøsten er at det går over for de fleste, sier Per Helsing, spesialist i hudsykdommer ved Rikshospitalet, til Adresseavisa.

Lys hud og fregner

Fellesferien nærmer seg slutten, og over det vidstrakte land, og også i utlandet, har vi nordmenn ligget og solt oss på badestrendene. Ikke alle får den etterlengtede brunfargen. Særlig personer med lys hud og fregner er utsatt for sommerens sure svie.

Soleksem skyldes en reaksjon på ultrafiolette stråler fra solen, og kommer gjerne første gangen man soler seg skikkelig på våren og forsommeren.

Utslettene kan se forskjellig ut fra person til person. Noen får små vannblemmer, andre små, kløende og kviselignende kuler. De aller fleste får eksem på bryst, armer og legger. Noen blir nærmeste invalidisert av soleksem, og må holde seg innendørs når sola skinner.

Sol vekk eksemet

Heldigvis er eksemen, om ikke behagelig, i alle fall ufarlig. Dusjing i saltvann lindrer kløen. Det samme kan aloe Vera eller kortisonkrem. Og for å bli kvitt eksemet?

- En kan sole seg forsiktig, med solkrem. Sole det av seg, rett og slett, sier Helsing.

(NTB)

SOMMERSOLA: kan får deg til å svi.