Soler seg i nederlag

I morgen er statsminister Bondevik med på åpningen av Østre Bolærne. Sist helg talte han på Mandela-konserten. Bondevik fronter saker han først var imot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bellona-leder Frederic Hauge var i fjor en av frontfigurene i kampen for å få omgjort Forsvarets salg av Østre Bolærne til trossamfunnet Smiths venner. Kampanjen førte til at Stortinget tvang regjeringen til å snu. Vestfold fylkeskommune fikk til slutt kjøpe friluftsperlen for å sikre allmennheten full adgang. Nå krever Hauge at Kjell Magne Bondevik under åpningen unnskylder seg.

-  Jeg får håpe han har vett nok til å beklage den taktløse og ukloke motstanden regjeringen viste. Hvis han ikke gjør det, er det frekt av ham å reise dit for å sole seg i glansen, sier Hauge til Dagbladet. Bondevik sier til Dagbladet at han ikke vil be om unnskyldning, men at han tar selvkritikk.

-  Jeg synes ikke uttrykket unnskyld er dekkende fordi det hele tida var meningen, uansett eier, at allmennheten skulle ha adgang til det aller meste av Bolærne, faktisk 2400 av 2600 dekar, sier han.

-  Men jeg skal innrømme at Bolærne var en vekker for regjeringa og sikkert andre også. Det førte til at vi laget en bedre plan for avhending av forsvarseiendommer slik at en sikrer allmennheten adgang til mest mulig friluftsområder. Men jeg har ingen problemer med å ta selvkritikk, og det vil jeg gi uttrykk for, sier Bondevik. Han viser til regjeringen i revidert nasjonalbudsjett presenterte planen for hvordan 29 tidligere forsvarseiendommer skal overføres til offentlig eie.

-  Sprengkraft

-  Bolærne er interessant fordi det viser hvilken sprengkraft som fins i friluftssaker hvis allmennheten føler sine interesser truet, sier Bondevik.Han vil imidlertid ikke innfri kravet fra Vestfold Ap om at regjeringen må betale fylkeskommunenes kostnader fullt ut. Øya kostet 18 millioner kroner.

-  Vi har gitt to og en halv millioner i bistand til kjøp av øya. Det har aldri vært meningen at det skal være gratis, sier Bondevik.

Pep mot Bondevik

 BONDEVIK TIL BOLÆRNE: I morgen skal statsministeren være med på åpningen av Østre Bolærne for allmenn bruk på tross av at regjeringen først gikk imot å omgjøre salget. Her et montasje fra protestaksjonene i fjor. Foto: Robert S. Eik
BONDEVIK TIL BOLÆRNE: I morgen skal statsministeren være med på åpningen av Østre Bolærne for allmenn bruk på tross av at regjeringen først gikk imot å omgjøre salget. Her et montasje fra protestaksjonene i fjor. Foto: Robert S. Eik Vis mer

Forrige helg frontet statsministeren den store «46664»-konserten i Tromsø, et annet arrangement som ikke ville sett dagens lys hvis regjeringen hadde fått viljen sin. Det var Ap, Frp og SVs enighet om 12 millioner i støtte som gjorde suksessen mulig.

Da Bondevik kom ut på scenen under Mandela-konserten, begynte deler av publikum å bue mot statsministeren. Det tar han ikke så tungt. -  Folk må reagere som de vil, men jeg følte at det budskapet jeg kom med, ble godt mottatt. Jeg ble avbrutt av - og avsluttet med applaus. Jeg kom med støtte til et prosjekt i samarbeid med Mandela-stiftelsen som vil beløpe seg til mellom ti og tjue millioner kroner. Det takket Mandela meg for.

-  Invitert til Bolærene

-  Ser du likheten i disse to sakene? Du er med på å fronte dem når de er gått i orden, men var først imot?-  Nei. Vi gikk imot de økonomiske garantiene for konserten fordi vi var usikre på opplegget. Men siden ga vi to millioner kroner utover det Stortinget bevilget. Når det gjelder Bolærne lørdag, fikk jeg en invitasjon fra fylkeskommunen. Nettopp fordi noen var misfornøyde med regjeringens håndtering, spurte jeg om det var et ønske at jeg skulle komme. Det fikk jeg en klar melding om at jeg var. Det var ikke et ønske om å sole meg i noen glans.

BONDEVIK I TROMSØ:  På «46664»-konsert. Foto: K. Baardsen
BONDEVIK I TROMSØ: På «46664»-konsert. Foto: K. Baardsen Vis mer