Solfest på stupende børser

Børsen i Tokyo stupte over ti prosent i dag, vestlige børser følgte etter. Men for de som eier aksjer i selskaper for solenergi, er det kjempefest, idet EU vurderer ei framtid uten atomkraft.

STUPER: Børsen i Tokyo stupte over ti prosent i dag. Her går en japansk fotgjenger forbi en børsindex som falt med 1015.34 poeng. Foto: Scanpix
STUPER: Børsen i Tokyo stupte over ti prosent i dag. Her går en japansk fotgjenger forbi en børsindex som falt med 1015.34 poeng. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Japan, «Solas Rike», utløser den ene katastrofen den neste, som er enda verre: Fra jordskjelv til tsunami til ulykker ved atomkraftverkene som sprer både radioaktivt nedfall og skjelvende frykt blant det hardest prøvede folket på planeten akkurat nå.

All denne elendighet sendte indeksen Nikkei 225 på Tokyo børsen til et stup på 10,55 prosent i dag. Andre asiatiske og vestlige børser fulgte etter med skarpe, men ikke så kraftige, fall.

Aksjer i atomkraftverk og forsikringsselskaper er særlig ikke noe å feire for eierne. Tokyo Electric Power Company, som eier atomkraftverket i Fukushima, falt 25 prosent på børsen i dag, og er nær halvert i verdi etter jordskjelvet.

Oljefondet, som i alle fall tidligere eide aksjer i dette selskapet, kan til sammen ha tapt 15 milliarder kroner på japanske aksjer.

Solenergi
Bittert ironisk, men logisk, er det full fest på børsene for de som eier aksjer i selskaper for solenergi. Mens det kokte over i atom-reaktørene i Fukushima i Japan gikk aksjene i tyske SolarWorld til værs over 23 prosent i dag.

Solselskaper var børsvinnere på alle kanter, om enn ikke med samme ville oppgang som i Tyskland. REC på Oslo Børs, opp drøyt 3,5 prosent, var blant de litt beskjedne.

Store tall
Alt dette er et slags økonomisk mål på japanernes tragedier, og de politiske følgene av dem. Statsminister Naoto Kan anslår at det vil koste et norsk statsbudsjett, tusen milliarder kroner, å gjenoppbygge Japan.

Dette virker som øvelsen «tenk på et tall», fordi skadeomfanget er langtfra klarlagt. Og dersom det går mot fullstendig krise ved de allerede ødelagte atom-reaktorene i Fukushima, med store radioaktive utslipp, er det på forhånd umulig å forutsi følgene. Ingen overraskelse da å se Tokyo-børsen stupe.

Striden om energi-politikk
Verden over gjenåpnes nå striden om framtidas energi-politikk, særlig om kjernekraft. I Tyskland gikk forbundskansler Angela Merkel på mandag tilbake på vedtaket om å forlenge levetida på landets atomkraftverk. Knapt noe sted i EU er motstanden mot atomkraft så sterk.

I Frankrike, som får 70-80 prosent av strømmen fra sine atomkraftverk, er motstanden adskillig svakere. Men det som skjer i Japan får også følger der.

Høyt Utviklet
— Dersom et høyt utviklet land som Japan, med strenge sikkerhetskrav ikke kan forhindre konsekvenser for atomkraftverk etter et jordskjelv og en tsunami, så har det følger for hele verden, uttalte Merkel, som har hovedfag i fysikk og doktorgrad i kjemi.
 
Energi-kommissæren i EU, tyske Günther Oettinger, kjent som en sterk tilhenger av atomkraft, åpner nå for å tenke på et Europa fritt for kjernekraft. Han innkalte i dag de 27 EU-landenes energiministre, nasjonale sikkerhetsmyndigheter og representanter for alle atomverk i Europa til møte i Brussel. Energi-kommissæren ber om at EU samordner sin politikk på området i lys av hendelsene i Japan.

— Vi må også stille spørsmålet om vi i Europa i overskuelig fremtid kan sikre vårt energibehov uten atomenergi, sa Oettinger til den tyske fjernsynskanalen ARD foran møtet.

SOLPANELER: Solselskaper er børsvinnere på alle kanter. Fornybar energi har hatt en oppgang på børsen. foto: Scanpix
SOLPANELER: Solselskaper er børsvinnere på alle kanter. Fornybar energi har hatt en oppgang på børsen. foto: Scanpix Vis mer