Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Solformørkelse ga dobbel pris

De største pessimistene fryktet at gårsdagens solformørkelse skulle ta knekken på det europeiske strømnettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Mens de ivrigste entusiastene hadde reist fra alle verdens hjørner til Svalbard for å se gårsdagens totale solformørkelse, satt de europeiske kraftaktørene å krysset fingrene for at ikke hele strømnettet skulle kollapse, skriver Finansavisen.

Det skjedde ikke, men rystelsene i markedet var likevel store.

I går morges føk spottprisen i visse deler av det tyske markedet opp 123 prosent til 89 euro pr. megawattime, ifølge Bloomberg. Etter at uroen for et strømkrasj hadde lagt seg, falt prisen tilbake til 44 euro pr. megawattime.

- Kraftsystemet i Europa gikk opp til eksamen, og besto heldigvis prøven, sier kommunikasjonssjef Henrik Glette i Statnett til Finansavisen.

- Godt forberedt Bakgrunnen for gårsdagens spente situasjon er de enorme investeringene som er gjort i solkraft de seneste årene.

I Europa er det i dag installert 81 gigawatt med solenergi. Selv om solformørkelsen sentralt i Europa «bare» var på 80 prosent, var det på forhånd anslått at 70 prosent av solkraftproduksjonen brått ville forsvinne i går morges. På de mest solfylte dagene i Tyskland dekker solkraft rundt 40 prosent av landets samlede strømforbruk.

Hos Statnett fulgte man spent med på utviklingen.

- Vi var godt forberedt på at det kunne komme forstyrrelser i nettet, sier Glette til Finansavisen.

- Strømmen skal jo produseres og forbrukes samtidig, og solkraften er som kjent ikke sentralstyrt. Når mye produksjon plutselig forsvinner, kan man lett få ubalanser i markedet som kan føre til frekvensforstyrelser. Det kan igjen føre til utfall, noe vi heldigvis unngikk.

Redusert strømføring På grunn av den spesielle situasjonen hadde Statnett i samråd med tyske og europeiske aktører redusert strømføringen i kablene til kontinentet.

- Det gjorde vi for å hindre at solformørkelsen skulle få konsekvenser i det nordiske kraftsystemet, sier Glette til Finansavisen.

Det nordiske kraftmarkedet unngikk i går de store prisutslagene.

Flere nyheter Eksplosiv vekst for norsk solenergi ABB får kjempekontrakt
Utvider og oppgraderer solcelle-fabrikken

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!