<strong>SUPERMÅNE:</strong> Supermånen ruvet i horisonten ved Olvera i Spania i juli i fjor. Denne ved fullmåne, i dag er det nymåne og den står på omtrent sitt nærmeste til jorda. Derfor kan solformørkelsen bli ekstra spektakulær. Foto: REUTERS/Jon Nazca/ NTB scanpix
SUPERMÅNE: Supermånen ruvet i horisonten ved Olvera i Spania i juli i fjor. Denne ved fullmåne, i dag er det nymåne og den står på omtrent sitt nærmeste til jorda. Derfor kan solformørkelsen bli ekstra spektakulær. Foto: REUTERS/Jon Nazca/ NTB scanpix Vis mer

Solformørkelse, supermåne og vårjevndøgn på samme dag

Kinderegg-fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Svalbard eller Færøyene er stedene å være i dag om du vil oppleve full solformørkelse. Men det er gode og mindre gode sjanser for å få med seg solfesten andre steder i landet i formiddag også .

Men det er ikke bare solformørkelse himmelen har å by på i dag. Samme dag som solformørkelsen vil deler av europa også få servert en supermåne med nymåne og vårjevndøgn, tida da dag og natt er (nesten) like lange, opplyser astronomen Radmila Topalovic ved Royal Observatory Greenwich i England, til Wall Street Journal.

Solformørkelsen framstår som den mest sjeldne og dagens utgave har vi ikke hatt i Norge på over 60 år.

Supermåne inntreffer når det er fullmåne (eller nymåne) og den er nærmest mulig jorda i løpet av månens elliptiske bane. Ved fullmåne ser månens side som vender mot jorda enorm ut på himmelen, men den er ikke noe større enn vanlig, det bare ser sånn ut. I dag er det nymåne og den ubelyste, mørke delen av månen er vendt nesten direkte mot jorda.

Vårjevndøgn inntreffer i det øyeblikket sola krysser den imaginære himmelekvator fra sør til nord. I Norge skjer det hvert år den 20. eller 21. mars og en sjelden gang den 19. mars. I år er tidspunktet i Norge klokka 23.45.

At disse tre fenomenene skjer på en og samme dag er ekstremt sjelden og forbløffer himmelforskerne, melder Wall Street Journal.

Svalbard og Færøyene er stedene (på fastlandet vel å merke) med full solformørkelse. Siden det i tillegg er supermåne vil de som titter opp mot sola få se enda mer av den totale formørkelsen, ifølge astronom Radmila Topalovic ved Royal Observatory Greenwich i England.

- De er veldig heldige. De får full dekning.

PS! Ikke glem beskyttelsesutstyr når sola formørkner i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer