Solgt for en neve dollar

«Jeg bare ga ham kroppen min, det var som om jeg ikke var tilstede.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAIRO (Dagbladet):

Da faren solgte henne til en mann fra Saudi Arabia, trøstet den da 18-årige Heba al-Sayyed seg med at hennes brødre nå i det minste ville få penger til en bedre framtid. Men hun kunne aldri ha forestilt seg sitt nye liv som kone.

Heba har bodd i Kairos slum siden hun ble født. Rundt henne løper barn barbeint i de skitne gatene ved siden av esler og høns. På ingen måte var hennes framtid rosenrød. Men så en dag kom han.

-  Jeg jobbet som selger i en klesbutikk, og han kom innom. Han sa han likte meg. Jeg ignorerte ham, selvfølgelig, forteller Heba om den skjebnesvangre dagen i juli 2001. Hun hadde aldri sett mannen før.

-  Dagen etter kom han tilbake, og han fulgte etter meg hjem. Han pratet med faren min. Etterpå kom faren min og fortalte at han hadde en ektemann for meg, forteller Heba. Slik ble den unge kvinnen solgt til en 59-år gammel fremmed mann fra Saudi Arabia. Prisen var rundt 9 000 kroner. Hun skulle leveres til hans leilighet i Kairo snarest.

FLERE TUSEN:

Heba er imidlertid bare en av flere tusen fattige kvinner som hver sommer selges til turistene fra Saudi Arabia og Gulf-området. Årlig flyr en million turister inn til Kairo fra ørkenområdene i håp om å slippe den hete sommeren. Men mange leter ikke etter kjølige netter.

-  Vi lever i et konservativt land, og dette er ren bruk-og-kast av kvinner, sier feministen Nehad Abdul Komsan.

-  De ankommer med sine flotte biler, og det er som om en hvit prins plutselig banker på døren. De gifter de seg, og kvinnene lever noen måneder i luksus. Men så, på slutten av ferien, stikker mannen, og kvinnene blir brått kastet tilbake til slummen de kom fra, sier hun.

Prisen på en kone er avhengig av hvor pen hun er. Jo yngre, jo bedre. Nylig har prisene gått opp. Før gikk en «god dame» for mellom 5000 til 35 000 kroner, nå må en ut med opp til 100 000.

Men Heba ville ikke gifte seg med en over 40 år eldre mann. Da kom faren, som tjener mindre enn 300 kroner i uken i et bilverksted, for å berolige henne.

-  Pappa sa at aldersforskjellen var bra, for da visste saudiaraberen at han må betale en høyere pris, minnes Heba. Så ble hun ble bedt om å ofre seg slik at hennes tre brødre skulle kunne få en framtid. Heba, som dekker håret med slør slik tradisjonelle kvinner kler seg, ble sexslave og tjener.

-  Jeg var livredd. Jeg kjente ham ikke og hadde aldri vært med en mann. Så jeg nektet den første natten. Neste morgen ringte mamma og spurte ham, slik skikk og bruk er, om jeg fremdeles er jomfru. Han visste ikke hva han skulle svare. Så den natten hadde vi sex. Det var forferdelig. Jeg bare ga ham kroppen min, det var som om jeg ikke var tilstedet, sier hun med en hviskende stemme. Hun stirrer ned i gulvet.

MONOTONT:

I løpet av de neste fire månedene fikk hun gå ut av leiligheten kun en eneste gang. Dagene ble monotone. Hver morgen lagde hun frokost - egg, ost, honning og kaffe - til ektemannen. Deretter ryddet hun opp i hans elegante leilighet i Zamalek, en øy midt i Nilen. Så gikk hun og ventet til han kom hjem om kvelden. Hun kjente imidlertid aldri sin mann, hun visste bare at han het Mubarak, at han var fra Riyadh og at han eide et større snekkeri. Men da saudiaraberens ferie var over, reiste han endelig hjem og hun ble satt fri.

MANNSSAMFUNN:

Feministen Hala Abd el-Khader rister på hodet når hun hører om nok et sommerekteskap.

-  Vi lider under et mannskontrollert samfunn. Men det er viktig å skjønne at problemet ikke er Islam. Problemet er menns tolkning av Islam, understreker feministen, som selv går med slør. Egypts regjering, som trenger de saudiarabiske dollarene, bryr seg lite. Men så er konesalg, sier Abd el-Khader, bare ett av kvinners mange problemer. Minst 75 prosent av alle jentene i Egypt blir omskåret, det vil si at deres klitoris kuttes. Såkalte «æresdrap» skjer stadig. Og i tillegg er voldtekt innenfor familien blitt et omfattende problem.

Ifølge hennes kollega, samfunnsforskeren Hala Mustafa, er kvinners problem også knyttet til mangelen på demokrati i Egypt og Midtøsten generelt.

-  I regimer der man ikke er frie, vil man se kulturell stagnasjon, og slik får vi de islamistiske ekstremistene. Og slik får man en mektig mannsdominert kultur, sier Mustafa på sitt kontor i forskningssenteret Al Ahram.

KVINNER OG ALKOHOL:

Men fra sofaen i det lekre Hyatt-hotellet ved Nilen, skjønner ikke Mohammad helt hva problemet er. Han er en bilselger i 30-årene fra det ultrakonservative Saudi Arabia, og legger ikke skjul på at han kommer til Kairo for å finne det han ikke har hjemme - kvinner og alkohol.

-  Hjemme er selv nattklubber ulovlige. Vi kommer hit for å ha det moro, sier han.

Nettene tilbringer han i el Leil, en nattklubb langs bolevarden som ender ved Kairos gamle pyramider. Kun menn fra Golf-området går til denne nattklubben - bortsett fra et tjuetalls kvinner som jobber i et yrke trolig eldre enn pyramidene lenger ned i gaten.

Musikken i de røykfylte kjellerlokalene er det ingenting å klage på: Shaban fra hjemlandet synger hatefulle sanger om USA og Israel, mens storskjermen på veggen viser bildene av passasjerflyene som smalt inn i skyskraperne i New York.

Men så, etter noen timer rundt bordene der de møtte Johnny Walker, Jack Daniels og andre kjendiser, begynner gjestene å uttrykke sin respekt for kvinnene på en nær surrealistisk måte: Med bunker av en-dollarsedler i hendene, begynner den ene saudiaraberen etter den andre å kaste pengene i været over de prostituerte, slik at sedlene daler ned som snø rundt kvinnekroppene.

-  Det er en måte å vise hvor mektig du er, sier Mohammad etterpå, og ler. Han alene kastet bort, bokstavelig talt, over 1000 dollar den natten. Og før han i det hele tatt forlot hotellet den kvelden, drakk han tre glass kamelmelk, «et under sterkere enn Viagra», i håp om å kunne vise kvinnene et og annet om manndom.

ØDELAGT OMDØMME:

Men Heba, kvinnen fra slummen, er for lengst allerede blitt brukt og kastet. Tre år etter at faren tvangsgiftet henne for sommeren, sitter hun kun tilbake med en en-siders giftemålskontrakt og dårlige minner. Nå er hun imidlertid ikke lenger jomfru, og hennes omdømme i nabolaget er ødelagt.

-  I dag ønsker jeg bare å finne fred, fred med meg selv og fred med Gud. Og jeg vil at Gud skal tilgi meg, sier 21-åringen. På den ene fingeren har hun fremdeles en giftering.

-  Jeg er skilt nå. Men jeg går med ringen i håp om at ingen mann igjen skal forsøke å ta kontakt med meg.

UTELIV: På en nattklubb i Kairo tar rike menn fra Saudi-Arabia fram jeger-instinktene. Hit kommer de på grunn av kvinner og alkohol. - Vi lider under et mannskontrollert samfunn, sier feministen Hala Abd el-Khader.
BLE GIFTET BORT: Heba al-Sayyed smiler, men under smilet er hun sorgfull. - Jeg håper ingen mann forsøker å ta kontakt med meg igjen, sier hun.