Solgt med millionfortjeneste

Kong Harald har solgt den omstridte seilbåten «Fram XII», som han fikk i gave av skipsreder og NHO-president Jens Ulltveit-Moe. Fortjenesten på 1,1 millioner kroner går rett i lomma til kongen - som nå satser nye millioner på seilsporten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skapte store overskrifter da det ble kjent at kongen hadde fått seilbåten i gave fra skipsreder Jens Ulltveit-Moe i 1995. I samarbeid med det spanske skipsverftet Astilleros Españoles forærte Ulltveit-Moe kongen båten, som ifølge rederen kostet ham selv mellom 500000 og en million kroner.

Den reelle verdien var imidlertid over en million kroner, ettersom Ulltveit-Moe hadde klart å lykkes med å forhandle en gunstig avtale med de spanske båtbyggerne. Nå har kongen kvittet seg med milliongaven som gjorde at han måtte tåle sterk kritikk, blant annet fra statsviter Thomas Chr. Wyller.

- Skal kongen ha noen funksjon i vårt land, må han være uavhengig og holde god avstand til slikt, sa Wyller til Dagbladet da omstendighetene rundt båten ble kjent i 1998.

Personlig salg

Slottet bekreftet i går overfor Dagbladet at milliongaven er solgt, og at det er kongen personlig som står som selger av båten.

- «Fram XII» er solgt av kongen. Pengene har gått inn i Fram-prosjektene, som er seilbåtene «Fram XIV» og «Fram XV», sier informasjonsrådgiver Sven Gj. Gjeruldsen ved Slottet til Dagbladet.

Jens Ulltveit-Moe har ikke fått tilbake pengene han kjøpte «Fram XII» for, men får låne en av kongens båter gratis som takk. Dette viser at kongen fortsatt har god kontakt med den profilerte næringslivslederen.

- Ulltveit-Moe skal bruke «Fram XIV» vederlagsfritt under EM i seiling i Göteborg i samme perioden, som kongen seiler VM på Mallorca. Dette er en del av avtalen mellom kongen og Ulltveit-Moe, sier Gjeruldsen.

Dagbladet får bekreftet at NHO-presidenten selv står til rors under regattaen.

Blir festbåt

Kjøpekontrakten mellom kongen og de nye eierne, Team Sails Stavanger, ble sluttført i midten av juni. Stavanger-selskapet, som består av tolv investorer, fikk tilslaget på båten på 1,1 millioner kroner. En handel kongen har god grunn til å være fornøyd med, ettersom summen er større enn det Ulltveit-Moe la på bordet i 1995, da han kjøpte båten i gave til kongen.

- Det er en veldig god pris for en så gammel båt, sier en kilde i miljøet til Dagbladet.

Kongen skal sammen med sin advokat ha vært delaktig i salget, som ble endelig avsluttet i midten av juni. Kjøperne har også vært i Oslo og truffet kongen personlig.

- Båten vil bli brukt i konkurranser og events. Det at kongen var aktiv i prosessen og møtte oss personlig, var selvsagt gledelig. Vi seilte til og med mot kongen. Kongen vant den private regattaen. Kongen gjorde et sympatisk inntrykk, og det var liten tvil om at seiling er hans store lidenskap, sier Alf Erik Skuland, som er en av de tolv kjøperne.

Det eneste skår i gleden for kjøperne er at båten ikke lenger kan bære navnet «Fram XII».

Tung investering

Kongens båtmann, Kjell Myrann, bekrefter kjøpssummen, men vil utover det ikke kommentere salget.

Hele mannskapet fra «Fram XII» inngår nå som en del av Fram-prosjektet som omfatter de to seilbåtene. Den største investeringen for kongen og Fram-prosjektet har vært den nye millionbåten «Fram XV», som kongen skal benytte under årets VM på Mallorca.

Det er imidlertid ikke første gangen at kongen kvitter seg med en belastende gave. I fjor solgte Slottet ridehesten Hairos, som var stilt til prinsesse Märthas disposisjon av kongevennen Stein Erik Hagen. Rimi-Hagen tapte sju millioner kroner på hesten, som ble solgt av prinsessens tidligere kjæreste, sprangrytteren Bruce Godin.

Ingen suksess

«Fram XII» ble aldri noen suksess for kongen. Under VM i Danmark i 1995 ble kongen nummer åtte, mens han året etter klatret et hakk på resultatlista under VM i Hellas. «Fram XII» ble deretter byttet ut med «Fram XIV», som også var en gave fra norsk næringsliv. «Fram XIV» inngår fortsatt i Fram-prosjektet som den båten kongen bruker i konkurranser i Norge.

Kongens nye båt, «Fram XV», er en topp moderne seilbåt til rundt fem millioner kroner. Det skal ha vært denne tunge investeringen som gjorde at kongen bestemte seg for å selge milliongaven.

Den nye seilbåten blir i disse dager hentet av kongeskipet i en italiensk havneby og fraktet til Mallorca, der kongen deltar i en stor regatta i slutten av måneden.

Skipsreder og NHO-president Jens Ulltveit-Moe var i går kveld ikke tilgjengelig for kommentar.

SOLGTE GAVE: Kong Harald har solgt «Fram XII», som han fikk i gave fra skipsreder Jens Ulltveit-Moe i 1995. Dette er den andre omdiskuterte millionærgaven som slottet selger unna. Dette bildet av kongen og båten er tatt under VM i Danmark 1995, der kongen ble nummer sju.