Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Solgt på sex-marked

MILANO (Dagbladet): I bare trusa ble hun tvunget til å posere foran et panel av menneskekjøpere. Lærerstudenten fra Ukraina, som kaller seg Irina i møtet med Dagbladet, reiste vestover med løfte om å få jobbe med barn. I stedet ble hun solgt på en sexauksjon i Budapest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun ble voldtatt, banket, og truet på livet av dem som kjøpte henne. Så ble hun fratatt sitt ukrainske pass, før hun ble smuglet til Italia der hun ble tvunget til å betjene opptil 15 menn om dagen.

En skrekkvisjon fra en gal verden? Ja, kanskje. Men det er også en ganske vanlig historie fra Europa i 1998. Mens store deler av den eks-kommunistiske verden synker stadig dypere ned i fattigdom, eksploderer det vesteuropeiske sexmarkedet. Det er et rått parti der jenter som Irina er dømt til å tape.

Noen skulle kjøpe meg

- Jeg visste på en måte hva som skulle skje. Jentene som hadde vært i Budapest en stund fortalte at vi skulle selges på en auksjon. Likevel var det helt uvirkelig. Noen skulle kjøpe meg. Jeg visste jeg var rettsløs, men det var først da de begynte å by på meg at jeg skjønte jeg var helt verdiløs, sier Irina. Hun gikk under hammeren for 7000 kroner, og var nå eid av en bande ex-jugoslavere. Det var da Irinas helvete virkelig begynte.

- Det første de gjorde var å voldta meg, og ta fra meg passet. De fortalte meg at jeg var helt rettsløs, og at hvis jeg forsøkte å flykte ville de drepe både meg og familien min. Jeg ble banket opp flere ganger enn jeg kan huske, sier Irina.

Redd

Hun møter Dagbladet i største hemmelighet i Milano, Italias økonomiske hovedstad. Irina bor i skjul i byen der hun også har vært tvunget til å prostituere seg. De kriminelle bandene som organiserer prostitusjonen og menneskehandelen er ute etter henne. Som et resultat av blant annet hennes vitnemål er 10 mennesker - blant dem noen av dem som holdt Irina i fangenskap - fengslet. Irina er redd, og har ikke villet snakket med media før Dagbladet oppsøkte henne.

- Kanskje jeg er feig. Men det ville bli virkelig hett for meg hvis jeg fortalte min historie til italiensk presse. På den annen side vet jeg at det er viktig å fortelle min historie. Jeg gjør det altså nå, til en norsk avis, for at folk skal vite hva som foregår i Europa i 1998.

Møblert hjem

Irinas far er lege. Hennes mor er lærer. Hun kommer fra et møblert hjem der de russiske klassikerne har en selvfølgelig plass i bokhyllene. Selv er hun ei reflektert jente, og skjønner at hun er offer for minst to sammensvargelser. For det første en kriminell. For det andre en økonomisk.

Ukraina er et lutfattig land. Gjennomsnittsinntekten er på 200 kroner måneden, og arbeidsledigheten stor. Som kommende lærer hadde Irina valget mellom å jobbe for lav lønn som bare unntaksvis blir utbetalt, og arbeidsledighet.

Så dukket en bekjent opp. Han sa han kunne skaffe henne jobb i Vesten. Irina kunne velge om hun skulle passe barn eller jobbe på kafe. Valget var lett. Irina ble med - i første omgang til Budapest.

- Jeg kom til Budapest i november -96. De kjørte meg til en nattklubb der jeg overnattet med en del andre jenter. Dagen etter var auksjonen, så jeg slapp å jobbe på nattklubb i Budapest, sier Irina.

Til Italia

Etter noen uker i Budapest blir Irina smuglet til Italia. Hun blir jevnlig voldtatt og banket av dem som nå eier henne. En gang får hun fri i 14 dager fordi hun er så forslått i ansiktet at hun ikke kan selges. Hun flyttes fra by til by, hvilke byer vil hun ikke si, fordi hun er redd for at hun skal identifiseres som «jenta som plaprer til pressen».

I nesten ett år jobber og bor Irina i leiligheter som den ex-jugoslaviske mafiaen kontrollerer. Hun må betjene mellom 10 og 15 kunder hver dag, men har fri to dager i uka.

- Fortjenesten er enorm. Ei jente tjener i ifølge våre tall inn 42 000 kroner i uka i gjennomsnitt. Mennekshandlerne beholder minst 95 prosent av pengene selv, jentene får bare lommepenger, sier en etterforskningsleder som jobber med menneskehandel i Milano-politiet. Av hensyn til etterforskningen vil han være anonym.

Irina er en av de ytterst få moderne slaver som har våget å hoppe av. I Italia er hun garantert oppholdstillatelse fordi hun er et offer for fryktelige brudd på menneskerettighetene, og fordi hun er et viktig vitne i en kriminalsak. Irinas historie til Dagbladet blir bekreftet av politiet i Milano.

Nytt liv

- Jeg skal prøve å bygge et nytt liv her i Italia, sier Irina. Hun snakker imponerende italiensk, men er sjenert og tilbakeholden etter at hun sakte er i ferd med å gjenvinne sitt menneskeverd.

Irina har snakket med sine foreldre uten å fortelle hva hun har vært gjennom.

- Måtte Gud forby at de noen gang får vite, sier hun, men aner at de aner. For det er vel kjent i Ukraina at mange ukrainske jenter opplever det Irina har opplevd. Men få historier er fortalt, og knapt noen så fullstendig som den Irina forteller Dagbladet.

- Jeg har vært godtroende og dum som trodde på løftene om jobb i Vesten. Men de som har gjort alt dette mot meg er mye verre. De er onde mennesker. Jeg hater dem, sier Irina.

Og er ikke lenger sky, men rasende.

<B>SOLGT:</B> Irina ble solgt som sex-slave på auksjon. men til tross for mordtrusler ser hun lysere på framtida.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!