- Solgt som barneslaver i Sverige

Phuong og Tan er en av flere mulige ofre for en menneskehandlerliga som rulles opp i Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Vi jobbet og jobbet, og hele tiden måtte vi betale penger. De tok alt vi hadde, sier vietnameseren Tan til Expressen.

Sammen med kameraten Phoung dro han fra Hanoi som tenåring. Faren deres hadde solgt alt han hadde for å finansiere turen, og guttene drømte om et nytt liv i Sverige.

Det som ventet var et slaveliv, gjelden til menneskesmuglerne tok aldri slutt.

– Jeg fikk gå en dag på skolen, så kom de og hentet meg. Jeg skulle jobbe og betale, sier Phuong.

Svensk politi mistenker at de to guttene ble tvunget til å arbeide illegalt i restauranter i flere år.

– Vi jobbet og vi jobbet og måtte betale hele tiden. De tok alt vi hadde. Vi var veldig redde for dem sier Tan.

DNA-test avslørte falske foreldre

Svensk politi har etterforsket den antatte menneskesmuglerligaen siden i flere år. I 2004 fikk politiet i Halmstad tips om at det ble smuglet vietnamesiske barn til Sverige. Tipset gikk ut på at barna levde sammen med falske foreldre, og at de ble utnyttet som illegal arbeidskraft.

NEKTET SKOLE- TVUNGET TIL Å ARBEIDE: Phoung og Tan (ikke deres ekte navn, red. anm) sier de ble smuglet inn i Sverige som tenåringer. De ble nektet skole og måtte jobbe illegalt for å betale gjelden til menneskesmuglerne. Svensk politi jobber nå med å rulle opp en mulig vietnamesisk menneskesmuglerliga som skal ha omsatt for over ti millioner de siste åra. Foto: Suvad Mrkonjic/Expressen
NEKTET SKOLE- TVUNGET TIL Å ARBEIDE: Phoung og Tan (ikke deres ekte navn, red. anm) sier de ble smuglet inn i Sverige som tenåringer. De ble nektet skole og måtte jobbe illegalt for å betale gjelden til menneskesmuglerne. Svensk politi jobber nå med å rulle opp en mulig vietnamesisk menneskesmuglerliga som skal ha omsatt for over ti millioner de siste åra. Foto: Suvad Mrkonjic/Expressen Vis mer

Politiet begynte å kartlegge vietnamesere som kunne være innblandet i slik virksomhet, og sitter i dag med en liste på over 500 navn.

Men etterforskningen fikk ikke særlig framdrift før i 2006, da lovgiverne åpnet for DNA-testing av foreldre og barn.

Ganske fort fant politiet rundt 20 vietnamesiske barn som ikke levde med sine påståtte foreldre. Politiet mistenker at minst to av barna er tatt til landet med falske foreldre for så å bli forlatt.

Smuglet inn femåring

I februar måtte myndigheten ta hånd om et 11 år gammelt barn som ble smuglet til Sverige som femåring, og som nå bodde sammen med en gruppe tenåringer.

– Mange av barna har det veldig vanskelig fordi de først ble forlatt av sine biologiske foreldre i Vietnam. Så forlates de av sine påståtte foreldre i Sverige. Det er en helt forferdelig behandling de utsettes for , sier Marianne Paulsson, sjef for politiets utlendingsavsnitt i Halmstad.

- Tjener millioner

Påtalemyndighetene mener menneskesmuglerne har tjent store beløp på virksomheten. Voksne har betalt ca. 30000 dollar for å komme til Sverige, for barn skal prisen ha vært rundt 25000 dollar. Politiet tror virksomheten begynte for 15 år siden.

- Solgt som barneslaver i Sverige

– Bare på 2000-tallet mistenker vi at de har omsatt for 10-20 millioner kroner, sier sjefanklager Thomas Wennerstrand til Expressen.

Personer som har giftet seg med vietnamesere har fått 120000 kroner. Flere personer som har inngått slike ekteskap etterforskes nå for menneskesmugling.

På frifot

Det er en mannlig og tre kvinnelige vietnamesere i førtiårsalderen som mistenkes for å lede smuglingen. De ble pågrepet og varetektsfengslet i slutten av april, men er nå løslatt.

– Ettersom etterforskningen er så omfattende vil den dra ut i tid, og da var det ikke rimelig at de skulle sitte fengslet. Vi har de bevisene vi trenger, sier Wennerstrand.

Den mannlige hovedmistenkte avviser at han har tatt penger for å hjelpe folk til Sverige.

– Jeg har bare hjulpet en venn å komme hit. Men det har aldri vært penger inne i bildet, sier han til Expressen.

Politiet i Halmstad tror barnesmuglingen skjer over hele Sverige, og ikke bare blant vietnamesere. De frykter over 100 barn kan være i landet illegalt.

– Jeg ønsker vi kunne ta DNA-test av alle som kommer hit så vi kan være sikre på familietilknytningen. Det vil redde mange barn fra å bli utnyttet, sier hun.

Skjebnen til barna avgjøres neste år

Phuong og Tan er usikre på hva framtiden vil bringe.

– Vi solgte jo alt i Vietnam, sendes vi tilbake tid har vi ikke tak over hodet. Vår drøm er å få bli i Sverige.

Rettssaken mot de 60 mistenkte i saken ventes å begynne i starten av 2008. Skjebnen til Phuomng, Tan og de andre innsmuglede barna vil avgjøres etter at rettssaken er ferdig, skriver Expressen.