SOLGT: Treskillingsmerket med gul trykk har gått under hammeren for ukjent pris. Men det er fremdeles verdens dyreste frimerke, fastholder auksjonarius David Feldman. Foto: EPA/MARTIAL TREZZINI/SCANPIX
SOLGT: Treskillingsmerket med gul trykk har gått under hammeren for ukjent pris. Men det er fremdeles verdens dyreste frimerke, fastholder auksjonarius David Feldman. Foto: EPA/MARTIAL TREZZINI/SCANPIXVis mer

Solgt til ukjent gruppe for ukjent pengesum

Ingenting i verden er verd sin vekt mer enn treskillingsmerket fra Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Verdens dyreste og mest sjeldne frimerke ble i går solgt. Men til manges skuffelse har kjøperen, et «internasjonalt konsortium», valgt å holde både kjøpesummen og sin egen identitet hemmelig.

Men den berømte auksjonariusen David Feldman understreker i en pressemelding at det lille frimerket fremdeles er verdens dyreste objekt i forhold til vekta.

Solid investering i turbulent tid«Dette berømte frimerket med en historie som i seg selv er opphavet til en rekke publikasjoner, ble kjøpt av et internasjonalt konsortium for et uoppgitt pengebeløp. Vi hadde fire budgivere og meldte sin interesse; Til slutt deltok to av dem aktivt, og konsortiumet ble vinneren», skriver Feldman i en pressemelding.

Ifølge auksjonariusen har personene i konsortiumet kjøpt frimerket i den tro at det er et solid investeringsobjekt i en turbulent tid.

- Konsortiumet ønsker å holde prisen hemmelig. Men jeg er ikke i tvil om at både pris og konsortiumets medlemmer vil bli offentlig kjent med tiden, sier David Feldman.

Verdifull trykkfeilDet er med andre ord ingen grunn til å tro at frimerket ble solgt for mindre enn prisen det oppnådde ved forrige offisielle salg: 2,875 millioner sveitsiske francs som den gangen utgjorde omlag 13 millioner kroner.

For ordens skyld veier frimerket 0,02675 gram, og har med det en kilopris på minst 486 milliarder kroner.

Det var det det svenske frimerket «Treskilling Gul» som gikk under hammeren. Da det gikk i trykken i 1855 var det meningen at frimerket skulle bli grønt. Men trøbbel med fargemiksen førte til en liten serie gule treskillingsmerker. Og den du ser bilde av her er så vidt man vet det eneste eksemplaret som fremdeles eksisterer.

Som Dagbladet.no skrev i går, har frimerket skiftet eier en gang siden det siste offisielle salget i 1996. At det ble solgt igjen denne helgen, skal skyldes at eieren har havnet i en økonomisk klemme.

Funnet av skolegutt Det sies at en svensk skolegutt, Georg Wilhelm Backman, fant frimerket i 1886 da han rotet gjennom besteforeldrenes gamle brev på loftet. Men om det virkelig stemmer er usikkert ettersom denne historien er såpass lik den som sies om det svenske frimerkets «erkerival», den såkalte «1 cent Magenta» fra Britisk Guiana trykket i 1856.

Også dette frimerket regnes som eneste av sitt slag, men ettersom det har vært innelåst i et velv siden 1980 står verdien fortsatt på datidens salgssum - en million dollar - betalt av kjemiarvingen John du Pont. Ettersom eieren i dag soner 13-30 år i fengsel for å ha skutt og drept vennen og OL-mesteren David Schultz i sin egen oppkjørsel, kan «1 cent Magenta» forbli i velvet en god stund til.

Like dramatisk er ikke historien til den svenske treskillingen selv om den har vært innom mange legendariske frimerkesamlere opp gjennom tiden. Mest dramatisk var det kanskje på 70-tallet da det svenske postmuseet plutselig hevdet at frimerket måtte være falskt.

Men påstanden ble trukket tilbake etter at to ulike ekspertgrupper fastslo at frimerket er ekte feilvare. Etter det har den stort sett satt ny prisrekord hver eneste gang det har skiftet eier.