KRIMDRONNING: Agatha Christie rakk å skrive 110 bøker. Her er hun i 1974, to år før hun døde. Nylig fant en engelsk kvinne juveler og gullmynter som tilhørte Christie, i en kiste hun hadde kjøpt på auksjon. FOTO: SCANPIX/ AP.
KRIMDRONNING: Agatha Christie rakk å skrive 110 bøker. Her er hun i 1974, to år før hun døde. Nylig fant en engelsk kvinne juveler og gullmynter som tilhørte Christie, i en kiste hun hadde kjøpt på auksjon. FOTO: SCANPIX/ AP.Vis mer

Solgte Agatha Christie-juveler til tusendel av verdien

Nå angrer auksjonshuset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Som ivrig leser av Agatha Christies kriminalromaner, bestemte britiske Jennifer Grant seg i 2006 for å betale 100 pund - omtrent tusen norske kroner - på en lærkiste som hadde tilhørt den engelske krimdronningen.

Nesten fire år seinere fant hun ut at kista inneholdt betydelig mer enn antatt.

Ingen nøkkelGrant hadde alt ved kjøpet lagt merke til at kista inneholdt en liten boks, men siden den var låst og ikke fulgte med noen nøkkel, lot hun den være. Det var ikke noe som tydet på at den skulle inneholde noe av verdi eller interesse.

- Det var et samtaleemne i middagsselskaper i flere år, men jeg tenkte egentlig aldri det kunne være noe i den, sier Grant til Sky News Online.

Til slutt bestemte hun seg likevel for å forsøke å åpne den lille esken, og ba en håndverker som pusset opp i huset hennes om han ikke kunne hjelpe.

Han brøt opp boksen og avdekket til deres store overraskelse en skjult skatt.

Gull og smykker I esken lå det 35 gullmynter i en lærpung, i tillegg til en forlovelsesring med diamant og en brosje med edelsteiner. Eksperter har verdsatt innholdet til opp mot 100 000 pund, altså over én million kroner.

- Jeg var strålende fornøyd med å ha noe som har vært en del av Agatha Christies liv, sier Grant.

Nå er det likevel fare for at verdiene kan glippe. Auksjonshuset Bearnes Hampton & Littlewood er nemlig langt fra like fornøyd.

Vil ha sakeneSeniorkonsulent Andrew Thomas sier til Sky News Online at han vil kjempe for at skatten returneres til auksjonshuset.

- Det vi solgte på auksjon var kista, ikke gjenstandene som seinere ble oppdaget. Siden disse nylig oppdagede gjenstandene ikke var nevnt i vår liste, tror jeg vi har en sak.

Han sier liknende tilfeller tidligere har gått i auksjonshusets favør.

Andre auksjons-rariteter:• Paraplystativet var verd 5,8 millioner kroner.
Galileis fingre funnet.
Elvis-hår på billigsalg.
Tenåring selger nakenbilder av mora si.

1963:Agatha Christie er verdens mest leste forfatter. Foto: Scanpix/(AP Photo, file)
1963:Agatha Christie er verdens mest leste forfatter. Foto: Scanpix/(AP Photo, file) Vis mer