Solgte aksjer før den dårlige nyheten kom

- DNO ikke velkommen i Irak. Fredag solgte DNO-sjef Helge Eide 800.000 aksjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I ettermiddag kom den varslede nyheten fra de sentralirakiske oljemyndighetene i Bagdad om hvilke 41 utenlandske oljeselskaper som blir invitert til å være med på olje- og gassutvinning i landet - 36 år etter at utlendingene ble kjeppjagd av diktator Saddam Hussein.

Eneste norske oljeselskap som nå driver i landet med verdens tredje største oljeressurser, DNO International, står ikke på den lista.

En halv time for Oslo Børs åpnet klokka 09 i morges, fikk Børsen melding om at DNOs konsernsjef Helge Eide hadde solgt en tredel av sine DNO-aksjoner - 800.000 i tallet - for vel 8,7 millioner kroner.

I samme minutt fikk Børsen melding om at også nestlederen i styret, Trygve Bruvik, hadde solgt en tredel av aksjene i eget selskap. Bruvik fikk om 5,5 millioner kroner for de 500.000 aksjene han kvittet seg med.

- Absolutt ikke velkommen

Økonomiprofessor Øystein Noreng ved Handelshøyskolen BI er en av landets fremste eksperter både på Irak og internasjonal oljeøkonomi.

- Dette er et klart signal om at DNO absolutt ikke er velkommen i Irak for framtiden, i hvert fall ikke der Bagdad bestemmer, sier Noreng til Dagbladet.no.

I første omgang vil de internasjonale oljeselskapene bli invitert til å bidra med teknologi og fagkunnskap som kan øke den daglige oljeproduksjonen med 500.000 fat olje om dagen -til gammelt nivå før USA-invasjonen i 2003 på rundt tre millioner fat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

 PENGER TIL SKATTEN:  I dag kom den forventede bekreftelsen på at DNO ikke hører med i de framtidige oljeplanene til den irakiske sentyralmakten i Bagdad. Fredag solgte DNOs konsernsjef Helge Eide en tredel av aksjene i eget selskap for om lag 8,7 millioner kroner. Forklaring til Oslo Børs mandag morgen: behov for penger til å betale skatten. Arkivfoto: SCANPIX.
PENGER TIL SKATTEN: I dag kom den forventede bekreftelsen på at DNO ikke hører med i de framtidige oljeplanene til den irakiske sentyralmakten i Bagdad. Fredag solgte DNOs konsernsjef Helge Eide en tredel av aksjene i eget selskap for om lag 8,7 millioner kroner. Forklaring til Oslo Børs mandag morgen: behov for penger til å betale skatten. Arkivfoto: SCANPIX. Vis mer

Ny lov først

Før selskapene blir invitert til å komme inn som eiere i irakiske olje- og gassfelter, må sentralmyndighetene vedta en ny oljelov, som det allerede står heftig strid om blant grupperingene i det krigsherjede og oljerike landet.

Men internasjonale eksperter på situasjonen i Irak er rimelige samstemte om  at selskaper som driver business direkte med kurderne i Nord-Irak, ikke står først i køen når sentralmyndighetene i Bagdad nå varsler sterkere grep om energiutvinningen. DNO er blant dem.

StatoilHydro er blant de 41 i det gode selskap.

- Det var klart allerede i vår at StatoilHydro var forhåndsgodkjent til å søke om å være med på framtidig oljevirksomhet i Irak. Det er for tidlig å si hva vi vil gjøre med det. Først må vi se hva vi eventuelt blir invitert til å være med på, sier informasjonssjef i StatoilHydro,  Kjersti Tvedt Morstøl, til Dagbladet.no.

DNO-aksjen hadde gått ned drøye to prosent da Oslo Børs stengte i ettermiddag.

- Det er ingen uvanlig variasjon for den aksjen, sier børsens pressetalsmann Per Arne Olsen til Dagbladet.no i kveld.

Han har også merket seg de store aksjesalgene til de to DNO-toppene.

Solgte aksjer før den dårlige nyheten kom

Skal betale skatt

- Men vi har ingen grunn til å tro at de ligger noen ulovlig innsideinformasjon bak denne handelen. Begge har oppgitt at de solgte aksjene for å betale skatt, og de har opptrådt korrekt slik såkalte primærinsidere skal gjøre. En handel med aksjer i eget selskap skal meldes til børsen før vi åpner neste virkedag. Disse aksjene ble solgt fredag, og Eide og Bruvik meldte fra før børsen åpnet mandag, sier pressetalsmann Per Arne Olsen.

- Er det krav om å oppgi grunn for at aksjer blir solgt i slike tilfeller?

- Nei, det er det ikke. Men de fleste velger å oppgi grunn for å unngå spekulasjoner. Og det er noen hver som har fått en melding fra kemneren i disse dager, avrunder pressetalsmann Per Arne Olsen i Oslo Børs.

Som minner om at det har vært allment kjent en god stund at DNO ikke står på listen over inviterte til Iraks nye internasjonalisering av olje- og gassvirksomheten.

Etter Saudi-Arabia og Iran

Irak legger med åpningen av oljefeltene til rette for at internasjonale oljeselskaper kan ta større del i utvinningen av landets enorme oljeressurser. Landet skal ha de største oljereservene i verden etter Saudi-Arabia og Iran.

I tillegg til de seks oljefeltene åpnes også konkurransen om to gassfelt.

Det er alt fremforhandlet seks kortsiktige kontrakter, hver verdt rundt 500 millioner dollar, som skal bidra til å øke Iraks oljeproduksjon med til sammen 500.000 fat olje per dag.

Utløse sinne
Tildelinger til amerikanske eller britiske oljefirmaer kan utløse sinne blant motstanderne av den amerikanske invasjonen i 2003.

Mange krigsmotstandere har hevdet at krigen ble iverksatt først og fremst for å gi vestlige oljeselskaper kontroll over Iraks oljereserver. Amerikanske og britiske myndigheter har hele tiden benektet dette.

Ved å la internasjonale selskaper gå direkte inn i oljeproduksjonen i Irak velger landet en annen politikk enn Saudi-Arabia, Kuwait og De forente arabiske emirater, der nasjonale selskaper fører streng kontroll med utenlandske investeringer i deres oljesektor.

-Nest størst i verden

- Med våre massive, påviste oljereserver bør ikke Irak forbli på  nåværende produksjonsnivå. Irak bør bli nest størst  i verden, sa Iraks oljeminister Hussain al-Shahristani på en pressekonferanse mandag.

Han sa at målet var å øke produksjonen til 4,5 millioner fat per dag innen 2013, ifølge NTB - Reuters.

IKKE VELKOMMEN: DNO er ikke lenger velkommen i Irak, i hvert fall ikke der Bagdad bestemmer, sier økonomiprofessor Øystein Noreng.
PENGER TIL SKATTEN: Nestleder i DNO-styret, Trygve Bruvik, solgte en tredel av sine DNO-aksjer før dagens oljenyhet kom fra Bagdad. Forklaring til Oslo Børs: ternger penger til å betale skatt. Her fra desember 2006 som styreleder i Marine Farms i forbindelse med selskapets lansering på Oslo Børs.
NY FART: Irakiske oljemyndigheter tar internasjonal ekspertise "til nåde" igjen og vil øke effektiviteten blant annet på dette raffineriet i Baiji, 180 kilometer nord for Bagdad. StatoilHydro er invitert i det gode selskap - ikke DNO.