Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Solgte Bagdad

Det var en grunn til at USA ikke møtte noen motstand i Bagdad. General Maher Soufiane al-Tikriti hadde gitt Den republikanske garden ordre om det. Mot en del millioner dollar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): I tillegg skulle han få fritt leide.

Den franske avisa Le Journal du Dimanche siterer en kilde nær den gamle irakiske makta. General Maher Soufiane al-Tikriti skal i virkeligheten ha vært en amerikansk agent.

Ved å gi mennene sine ordre om ikke å kjempe, og ha nøytralisert forsvarsplanene leverte Saddam Husseins fetter Bagdad til amerikanerne for en del millioner dollar og fritt leide for seg og sin familie.

Han skal ha blitt fraktet ut av amerikanerne 8. april, dagen før Bagdad falt. Nå er det ingen som vet hvor han er.

Soufiane al-Tikriti er nøkkelen til mysteriet om Bagdads fall. I slutten av mars møtte amerikanerne større motstand enn ventet. Ekspertene sa at kampen om Bagdad kunne vare i månedsvis. Det var til og med annonsert en pause. Så plutselig satte de amerikanske tanksene kurs mot Bagdad. Flyplassen ble tatt 4. april. Uten problemer.

Ikke slåss

- På det tidspunktet hadde vi allerede tapt kontrollen over byen. Vi ba general Maher Soufiane al-Tikriti om ordre. Den var å ikke slåss og trekke seg tilbake, sier general Mahdi Abdallah al-Douleimi til fransk TV2. Soufiane al-Tikriti var Qusay Husseins nestkommanderende og hadde ansvar for Bagdads forsvar.

I virkeligheten hadde Soufiane al-Tikriti solgt Bagdad til amerikanerne og garantert at gardens 10000 menn ikke ville kjempe.

Da en kolonne med amerikanske tanks trengte inn i byen 7. april, utbrøt Saddam Hussein til vitner som så ham be i Abou Hanifa-moskeen at han var forrådt.

Militærfly

8. april landet for første gang et C130-militærfly på den frigitte flyplassen. Ifølge avisas irakiske kilde steg Soufiane al-Tikriti om bord i største hemmelighet, til en amerikansk base utenfor Irak. Med seg hadde han et tjuetall personer. Men også en annen slektning, Abdel Rachid al-Tikriti, som skal ha informert amerikanerne om den irakiske hærens bevegelser. Pluss en informant til. Men én manglet. Han som hadde opplyst om møtet 19. mars der amerikanske bombefly holdt på å drepe Saddam Hussein. Denne informanten ble drept etter å ha blitt avslørt av sin satellittelefon.

Samme dag sendte Marine Combat Headquarter ut en melding om at Soufiane al-Tikriti var død.

9.4. 2003: Amerikanerne kler sitt flagg over hodet på statuen av Saddam Hussein, i sentrum av Bagdad 9. april, etter et gedigent, avtalt spill.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media