Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Solgte båtturer til Norge etter at Storskog ble stengt: - Kan ikke utelukke at det oppstår en ny rute

Minst 10 flyktninger kjøpte smuglerreise til Norge — med båt.

STENGT PÅ STORSKOG - SOLGTE BÅTTUR:  Gransa til Norge og Finnland er nå i praksis stengt. Det siste kreative påfunnet til menneskesmuglere - for å friste desperate mennesker - er altså sjøveien fra Murmansk til Norge.
STENGT PÅ STORSKOG - SOLGTE BÅTTUR: Gransa til Norge og Finnland er nå i praksis stengt. Det siste kreative påfunnet til menneskesmuglere - for å friste desperate mennesker - er altså sjøveien fra Murmansk til Norge. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet skrev i går om hvordan russisk politi nå jakter flere menneskesmuglere i Murmansk. Smuglerne skal nemlig ha solgt båtplasser til flyktninger fra Murmansk og over havet til Norge.

Det er en helt ny flyktningrute, som aldri har vært tatt i bruk. Handelen ble oppdaget av russiske myndigheter før flyktningene rakk å komme seg til havs.

Politiets utlendingsenhet sier de ikke frykter at en ny flyktningrute skal oppstå over havet her, men at de ikke kan utelukke det.
 
To grupper kjøpte tur Det var to gruppe flyktninger som hadde kjøpt båttur til Norge, ifølge russiske medier. Den ene var rundt ti stykk fra Syria og Egypt, den andre et ukjent antall fra Iran og Bangladesh. Etter å ha blitt fraktet til Murmansk i biler, ble de plassert i leiligheter, skriver news.ru.

Der skulle de vente på båtene til Norge.

- Jeg ga pengene til Aleks, halvannet tusen dollar. Han sa til meg at alt var i orden, grensa er åpen, og at vi kan krysse den med båt, har en av flyktningene sagt til GTRKMurman.

Ingen endringer etter Tyrkia Tyrkia og EU har nå satt i gang sin storstilte plan for å stoppe flyktningstrømmen til Europa. Planen innebærer at alle flyktninger og migranter som nå kommer til Hellas med båt, skal returneres til Tyrkia. Det har gitt grobunn for spekulasjoner om smuglerne vil finne nye ruter og nye veier inn i Europa.

Nye turer å selge, som for eksempel gjennom Russland og inn i Norge med båt.

- Har det vært indikasjoner på at en slik rute materialiserer seg?

- Nei, ikke utover denne saken, og der reiste aldri flyktningene fra Murmansk, sier PUs kommunikasjonssjef Cecilie Johansen til Dagbladet.

PU har ikke sett noen endringer i flyktningankomstene i nord siden EU/Tyrkia-avtalen kom på plass.

- Hvor trygge er PU på at det ikke skal oppstå en større strøm av flyktninger over Storskog i år?

- Pu kan som sagt ikke utelukke at det kan oppstå ny rute i nord, og kan heller ikke utelukke at flyktninger igjen kan komme til Storskog grensestasjon, sier Johansen i PU til Dagbladet.

Blir uttransportert Etter at mange flyktninger i fjor kom til Russland på turistvisum for å reise videre til Norge og Finland og søke om asyl, endret Russland sin visumpraksis. Det skulle gjøre det vanskeligere for flyktninger å bruke Russland som et transittland.

Hensikten var å sjekke visumsøknaden fra enkelte land spesielt - de landene hvor man regner med at det kan være mange asylsøkere.

De over 10 flyktningene som kjøpte båtplass, hadde kjøpt turistvisum. De vil nå bli uttransporter fra Russland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!