Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Solgte bein og organer fra lik

De pårørende visste ingenting om at personene de gravla manglet kroppsdeler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbaldet.no): Sju amerikanske begravelsesbyråer tilsto i går å ha solgt bein og organer fra hundrevis av lik, uten at de etterlatte fikk vite om det.

I mange tilfeller ble beina som ble fjernet fra likene erstattet med plastrør slik at ingen skulle oppdage at noe var galt under begravelsen.

Bevismateriale som gummihansker og forkle ble i følge NTB skjult i likene, før de ble sydd igjen og vist fram for de etterlatte.

Tjente rått

Bein, sener, hjerteklaffer og andre organer solgte begravelsesagentene i New York til biomedisinske selskap som driver legitim handel med transplantater. De tjente millioner på den illegale handelen.

- Disse makabre tyvene trodde at de ville slippe unna med århundrets forbrytelse, å stjele bein fra de døde. Dette gjorde de uten tanke for ofrenes familier og mottakerne av transplantatene, sier statsadvokat Charles Hynes i Brooklyn.

Rettssaken foregår bak lukkede dører, og identiteten til alle tiltalte er ikke offentliggjort. Men en av mennene er agenten som tidligere har blitt tiltalt for å stjele bein fra blant andre liket til den kjente tv-personligheten Alistair Cooke.

Kreft

ORGANSALG: Hva er en kropp verdt, spør politiet under pressekonferansen i New York i går. Foto: Scanpix
ORGANSALG: Hva er en kropp verdt, spør politiet under pressekonferansen i New York i går. Foto: Scanpix Vis mer

Cooke rapporterte fra USA for britiske BBC i 50 år. Han døde i New York i 2004 av lungekreft som hadde spredt seg til skjelettet.

I desember 2005 ble det kjent at begravelsesbyrået hadde fjernet bein fra kroppen hans før han ble kremert. Beinene hadde blitt solgt til et selskap som leverer materiale for produksjon av blant annet tann-proteser.

- Jeg er sjokkert over at hans kreft-infiserte bein ble brukt som friskt vev til uskyldige pasienter, sa Cookes svigerdatter til BBC den gang.

Rettssaken som nå pågår er en videreføring av den som ble påbegynt i februar 2006, etter avsløringen rundt Alistair Cookes kremering. Siden den gang har omfanget blitt betydelig større. Det har blitt avdekket stadig flere begravelsesbyråer som var med på handelen. 

IKKE BEIN: Om beinene ble fjernet for salg erstattet begravelsesbyrået de med rør så de pårørende ikke skulle se det. Foto: Scanpix
IKKE BEIN: Om beinene ble fjernet for salg erstattet begravelsesbyrået de med rør så de pårørende ikke skulle se det. Foto: Scanpix Vis mer
KJENT OFFER: Alistair Cooke arbeidet i BBC i 50 år. Han døde i 2004.