GODT SALG: Mohammad Saddiq (59) kom til Norge fra en landsby i Pakistan uten skole og uten elektrisitet. Nå har han stor suksess med bilfirmaet Star Autoco på Lørenskog. Sønnene Azer (32) og Zahid (36) (t.v) er tungt involvert i driften. I fjor solgte de biler til nordmenn for en kvart milliard.
Foto: Espen Røst / Dagbladet
GODT SALG: Mohammad Saddiq (59) kom til Norge fra en landsby i Pakistan uten skole og uten elektrisitet. Nå har han stor suksess med bilfirmaet Star Autoco på Lørenskog. Sønnene Azer (32) og Zahid (36) (t.v) er tungt involvert i driften. I fjor solgte de biler til nordmenn for en kvart milliard. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer

Solgte biler for en kvart milliard i fjor

Mohammad Saddiq (59) kom til Norge som nittenåring. Han kom fra en landsby i Pakistan uten skole eller elektrisitet .

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Restauranter, dagligvarebutikker og dekk er millionbutikk for gründere med minoritetsbakgrunn. Mohammad Saddiq (59) er gründer av konsernet StarAutoco. De senere åra har han ligget på toppen av listene over nordmenn med fremmedkulturell bakgrunn når skattelistene er offentliggjort.

- I år vil nok det se litt annerledes ut. Jeg har delt formuen mellom mine to sønner, og sitter igjen med 10 prosent selv, forteller gründeren til Dagbladet.

Saddiq kommer fra landsbyen Braham Vera utenfor Gujrat i Pakistan. Da han vokste opp var det hverken skole eller elektrisitet i hjembyen. Men Saddiq utdannet seg til bilmekaniker og kom til Norge i 1971. Da fikk han jobb i General Motors, før han i 1984 startet bilforretningen Star Autoco på Lørenskog.

60 ansatte Nå har konsernet syv selskaper, hvorav 3 bilforretninger og vel 60 ansatte; Star Autoco omsatte for mer enn 250 millioner kroner i 2010. Sammen med sønnene Zahid (36) og Azer (32) driver gründeren forretningene som blant annet er autorisert forhandler for Mercedes-Benz, SMART og Peugeot i Norge. Zahid er nå blitt konsernsjef i konsernet, og Azer er innkjøpssjef. Til sammen hadde de tre en personlig ligningsformue på mer enn 27 millioner kroner i fjor.

Familien Saddiq tjener godt nok på familiebedriften til å være i toppsjiktet blant Norges mest suksessrike næringslivsfolk med minoritetsbakgrunn. I fjor solgte de nærmere 1000 biler, og investerte nesten 25 millioner i et døgnbemannet drosjeverksted på Lørenskog.

Mohammad Saddiq var 19 år da han kom til Norge. Som bilmekaniker hos General Motors sparte han nok til å kjøpe en Opel Kadett for 5000 kroner. Den solgte han kort tid etter - til sin store overraskelse med 5000 kroners fortjeneste.

- Det var jo en hel månedslønn. Da begynte jeg å tenke. Det var starten på det du ser her idag, forteller 59-åringen.

Jobbet døgnet rundt Sparepenger på vel 30 000 kroner og jobbing døgnet rundt ble investert i egen bedrift. I motsetning til andre næringslivsledere har Saddiq-familien aldri vurdert å flytte formuen ut av Norge. Men han har et nært forhold til hjemlandet som han besøker minst en gang i året. Et hus er for tiden under oppføring i landsbyen han ble født i for nesten 60 år siden.

- Det er ikke noe palass, det er et vanlig hus, som kanskje har litt høyere standard enn de andre husene i landsbyen. Når jeg er hjemme holder jeg en lav profil, der er det ingen som vet hvor godt jeg har gjort det her i Norge. Jeg er ikke så opptatt av pengene. Det viktigste jeg har gjort i livet var å donere penger til en barneskole i hjembyen. Nå får 50-60 barn i landsbyen undervisning til og med femte klasse på skolen. Skole og utdanning er det viktigste for unge mennesker. Jeg savnet det selv når jeg var ung og måtte pendle hver dag for å komme på skolen. Det er veldig fint at barna i landsbyen nå kan gå på skole der de bor, sier Saddiq.

- Jeg liker å jobbe, og resultatene av det kan du se her i butikken, sier Mohammad Saddiq.

Blant de vel 60 ansatte er det nesten bare etnisk norske.

- Vi er bevisste på at ansettelser skal være basert på kunnskap og erfaring, ikke familietilhørighet, for at forretningen skal vokse i riktig retning. Vi har ofte sett i våre miljøer at selskaper som oppnår suksess, stagnerer fordi man har ansatt folk fra familien, men uten relevant kompetanse, sier Zahid Saddiq.

Ivesterer i eget selskap Saddiq tjente sin første million i 1987.

- Vi pakistanere er et hardtarbeidende folk. Men jeg er ikke opptatt av penger, og som eiere tar vi ut normal lønn fra selskapet. Overskuddet investeres kontinuerlig i selskapet slik at det blir en trygg arbeidsplass for våre ansatte, sier Saddiq.

Gründeren er delt i sitt syn på at skattelistene offentliggjøres i Norge:

- Fordelene er at samfunnet er transparent, det tror jeg er en styrke ved det norske samfunnet. Samtidig føler jeg at jeg blir avkledd, det er jo ikke en god følelse. Men det er vel noe vi bare må finne oss i. Kjente folk og næringslivstopper må bare finne seg i at det er offentlig interesse rundt disse listene, sier Saddiq.

• Se hva de andre gründerne tjener i lista ved siden av: