Solgte busser for halv pris til bekjente

Unibuss sin eksterne granskingsrapport er klar.

KORRUPSJON: Til sammen 13 personer er siktet i korrupsjonssaken som er tilknyttet Unibuss, som driver rutebussvirksomhet i Oslo. 
Foto: Krister Sørbø / SCANPIX
KORRUPSJON: Til sammen 13 personer er siktet i korrupsjonssaken som er tilknyttet Unibuss, som driver rutebussvirksomhet i Oslo. Foto: Krister Sørbø / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Sitter du på informasjon om uregelmessigheter knyttet til Unibuss eller andre kommunale selskaper? Send epost til 2400@db.no, sms til 2400 eller ring 24 00 00 00.

(Dagbladet): Politiet har siktet totalt 13 personer i forbindelse med korrupsjonssaken i Unibuss, tre av dem var ansatt i selskapet da de ble siktet, og en har vært tidligere ansatt i selskapet.

En ny rapport har funnet nye tilfeller av korrupsjon, dermed har saken større omfang en først antatt.

Det var i midten av september i fjor det ble kjent at tre ledere var siktet for korrupsjon i forbindelse med Unibuss. Blant disse er en sjef som innrømmer å ha kvittert for 3,1 millioner kroner i bestikkelser fra det tyske busselskapet MAN.

Overfakturering De andre tilfellene som har blitt kjent er blant annet at Unibuss betalte 650 000 for oppussing av tidligere direktør Helge Leites bolig, og flere tilfeller av overfakturering.

I september i fjor styret i Unibuss engasjerte advokatene i Wiersholm til å gjennomføre en ekstern gransking av selskapet, for å undersøke informasjonen som tydet på at det kunne være korrupsjon i selskapet.

Denne granskingen har avdekket de forholdene som tidligere har vært kjent i media, og har funnet to nye forhold, som er politianmeldt av Unibuss-styret.

To nye tilfeller I 2007 og 2008 førte Unibuss opp en ny vaskehall på Alnabru, ifølge granskingsrapporten har entrepenører, håndtverkere og andre leverandører overfakturert Unibuss for mer enn ti millioner kroner for disse arbeidene.

Det andre forholdet som nå er avdekket er over en periode i 2005 til 2009. Da solgte Unibuss 172 brukte busser, de fleste av disse bussene ble solgt til selskaper med tilknytning til en tidligere ansatt i Unibuss. I rapporten står det 52 av disse bussene ble solgt for rundt halvparten av antatt markedspris.

De tre som var ansatt i selskapet da de ble siktet i saken er nå avskjediget.

Selv om rapporten har avdekket nye forhold i saken, så har den ikke funnet at flere personer enn de som allerede er siktet har vært involvert i disse forholdene.

-Meget alvorlig - De avdekkede forholdene er selvsagt meget alvorlige. Selv om omfanget er større enn vi til nå har trodd, er jeg glad for at Wiersholm etter mer enn seks måneders svært grundig granskning ikke har avdekket at flere nåværende eller tidligere ansatte har vært involvert i noe straffbart, sier Cato Hellesjø, styreleder i Unibuss, i en pressemelding.

Rapporten konkluderer med at det økonomiske omfanget av disse forholdene er på mellom 20 og 30 millioner kroner.

Unibuss AS, som tidligere het AS Sporveisbussene, er heleid av Kollektivtransportproduksjon AS (KTP), som igjen eies av Oslo kommune. Unibuss driver rutebussvirksomhet i Oslo, Akershus og Vestfold.