Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Solgte fiskebruk - topper statistikken

Havnet ufrivillig på inntektstoppen - kan tape store penger.

TOPPER: Jan Helge Jensen er ordfører i Kvænangen kommune som topper statistikken for størst gjennomsnittlig inntekt i Norge. Foto: Kvænangen kommune.
TOPPER: Jan Helge Jensen er ordfører i Kvænangen kommune som topper statistikken for størst gjennomsnittlig inntekt i Norge. Foto: Kvænangen kommune. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De med høyest inntekt i landet bor ikke i Bærum eller Oslo. De bor i den lille kommunen Kvænangen i Nord-Troms.

Hver av de 1 280 innbyggerne i kommunen har tjent i gjennomsnitt 679 171 kroner i fjor i følge statistikken. Men i realiteten er det inntektene til tre personer som drar opp snittet til Kvænangen kommune. Og det kan komme til å koste kommunen dyrt.

Solgte hjørnesteinsbedriften Tre gründere bak Jøkelfjord Laks solgte hjørnesteinsbedriften i 2010 og tjente dermed mer enn 130 millioner hver i løpet av fjoråret. Ettersom kommunen har få innbyggere, gjør dette at kommunen soleklart kommer på inntektstoppen for 2011.

De tre har tjent mellom 132 og 147 millioner kroner hver på salget, og trekker opp kommunesnittet.

Flesteparten av kommunens innbyggere har nok ikke fått samme økning på bankkontoen. På listen over inntektstoppen er det bare 29 personer som har tjent mer enn 500.000 i kommunen.

For inntektsåret 2010 lå den lille kommunen på 354. plass på listen over inntekt. Da tjente hver innbygger i snitt 214.697 kroner.

Stor betydning
- Vi er glad over å ha en slik bedrift, den har stor betydning for lokalsamfunnet. Når de solgte bedriften fikk vi en stor økning i skatteinngang. I utgangspunktet var vi rimelig glad, men etter at tiden gikk fikk vi tilbakemeldinger at det kanskje ikke var så lukrativt for kommunen likevel, sier ordfører Jan Helge Jensen (Kystpartiet) i Kvænangen kommune.

Hvis Kvænangen kommune kommer over landsgjennomsnittet i lønn for sine innbyggere, mister de et statlig tillegg på 11 millioner kroner.

Kan tape 33 millioner
- Vi kan miste småkommune-tillegget på 11 millioner per år. Dette vet vi ikke sikkert før de endelige tallene for landet er klare, så det kan slå uheldig ut på lang sikt, sier Jensen.

Hvis Kvænangen mister de statlige tilskuddene i tre år, må skatteinntektene gå til å dekke inn hullene i budsjettet.
Dette vil i så fall utgjøre et tap på mer enn 33 millioner kroner for perioden.

Hjørnesteinsbedriften ble solgt for litt over 500 millioner kroner.

- Det utgjør litt over 100 millioner kroner i skatte. Mesteparten av dette tar staten, men kommunen sitter igjen med mellom 30 og 40 millioner kroner. Med disse pengene drømte vi å legge forholdene til rette for økt næringsvirksomhet i kommunen samt å bedre infrastrukturen i form av bedre veier og opprustning av eiendommer, sier Jan Helge Jensen.

- Jeg synes det er et litt merkelig skatteregime. I utgangspunktet skal det lønne seg å ha slike bedrifter i lokalsamfunn, men hvis et slik salg fører til tilsvarende tap i andre støtteordninger til kommunen, er vi like langt, sier ordføreren.

Den lille kommunen i Nord-Troms sliter med nedgang i innbyggertallet og lavere skatteinngang.

- Ja, vi har slitt med å holde hjulene i gang. Pengene har gått til å drifte kommunen, og da har andre ting blitt nedprioritert. Ingen penger er satt av til lånefond for å utvikle næring, og det er såvidt nok penger til å dekke løpende utgifter. Folketallet er synkende, og vi har nok en helning mot at det fødes for lite barn og en økende del av befolkningen begynner å bli eldre, sier ordføreren.

- Håper det er lenge til neste gang vi topper denne statistikken, spesielt hvis vi taper penger, sier ordfører Jan Helge Jensen (Kystpartiet) i Kvænangen kommune.