- Solgte for 6000 kroner på tre timer

Hacan bestemte seg for å slutte på skolen da han prøvde å selge dop for første gang.

STUDIETID: Hacan Ucarli (30) har tatt studiekompetanse mens han har sonet i fengsel. Til høsten skal han studere. Den ekskriminelle mannen bruker nå sine erfaringer til å forsøke å hjelpe ungdommer på å hjelpe ungdom vekk fra den kriminelle løpebanen. Foto: Håkon Eikesdal
STUDIETID: Hacan Ucarli (30) har tatt studiekompetanse mens han har sonet i fengsel. Til høsten skal han studere. Den ekskriminelle mannen bruker nå sine erfaringer til å forsøke å hjelpe ungdommer på å hjelpe ungdom vekk fra den kriminelle løpebanen. Foto: Håkon EikesdalVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


BASTØY (Dagbladet): - Det begynte med at jeg henta 50 ecstasytabletter. De solgte jeg på gata for 6000 kroner på tre timer. Da bestemte jeg meg for å slutte på skolen og drive med det på heltid, sier Hacan Ucarli.

30-åringen, som nå soner på Bastøy fengsel, snakker om hvordan han begynte sin kriminelle karriere.

En karriere som endte med at han ble dømt til åtte års fengsel for flere grove narkotikaforbrytelser, blant annet det politiet mener er tilbakelevering av til sammen 165 kilo hasj i tilknytning til den såkalte Broken Lorry-saken, av politiet omtalt som Norgeshistoriens største narkotikasak.

Nå har Ucarli startet et nytt liv og hjelper ungdom vekk fra et liv med dop og kriminalitet.

Glemte norsk
30-åringen er født i Norge, men flyttet med foreldrene til Tyrkia da han var seks år gammel. 17 år gammel flyttet han tilbake. Da havnet han raskt i trøbbel.

- Jeg hadde glemt norsk. Jeg fikk tilbud om en skoleplass, men det var på en skole for problembarn. Etter hvert ble jeg kjent med folk som nå er dømt for alvorlig kriminalitet. En av dem drev med narkotikasalg, sier Ucarli til Dagbladet.

Han begynte å selge kokain, ecstasy og amfetamin. Etter hvert begynte han selv å bruke kokain.

- 19 år gammel kjørte jeg en dyr bil.

I 2000, 21 år gammel, innså Hacan at han var avhengig av kokain. Han dro til Tyrkia og «gjorde seg fri for kokainen», som han sier. Etter noen måneder kom han tilbake til Norge og fikk seg jobb på lageret til Hennes & Mauritz.

- Det gikk greit. Men jeg syntes jeg tjente lite. Jeg kunne jobbe 300 timer overtid og fortsatt ikke tjene mer enn jeg gjorde på et par dager med dopsalg. Så det ble til at jeg begynte med å selge litt hasj igjen, sier han.

Ble hasjtatt
I 2005 ble han varetektsfengslet for et ran som han senere ble frikjent for. Da mistet han lagerjobben og kontakten med det han kaller normale folk. Da han fikk et tilbud om å selge et parti hasj igjen, slo han til. Til slutt ble han tatt av politiet med 86 kilo hasj og 3 skytevåpen. Etter noen måneder i varetekt ble han sluppet fri.

- Da gjorde jeg det jeg kunne best. Jeg hentet et nytt parti hasj, sier han.

Det endte med at han i februar 2007 ble dømt til åtte års fengsel, en dom som ble stadfestet av lagmannsretten i fjor sommer.

I Ullersmo fengsel møtte han et tidligere Young Guns-medlem, en av hans tidligere rivaler fra Oslos underverden som blant er dømt for tre drapsforsøk. Mannen hadde da fått kontakt med organisasjonen Alfa og Omega, og bestemt seg for å bryte med det kriminelle livet.

- 15-åringer tar overdoser
Samtalene de to i mellom endte med at Hacan endret kurs.

- Jeg klarte å forstå at det ikke var verdt å leve et sånt liv som jeg gjorde. Da jeg ble fengslet begynte jeg å tenke over situasjonen min. Jeg satt familien og friheten min på den ene siden, og pengene og makta som jeg hadde før på den andre. Det går ikke opp. Jeg skal ikke sitte i fengsel en gang til. Hvis jeg hadde fortsatt som før, ville jeg blitt satt inn igjen. Med det livet blir du enten drept eller så havner du i fengsel. Jeg vil ikke leve med den frykten resten av livet, sier Ucarli, som har samboer og en liten sønn.

Selv både han og mannen han møtte på Ullersmo begge fortsatt sitter i fengsel, jobber de nå sammen og holder blant annet foredrag for skoleklasser for å advare mot å gjøre den samme feilen som de to har gjort.

- Jeg har møtt 13-åringer med rusproblemer, 15-åringer som har tatt overdoser. Det er mange ungdom med problemer som ikke vil prate med foreldre, lærere eller leger. Men det kan være lettere å prate med oss som har opplevd disse tingene selv. Vi snakker om det vi har vært med på, ikke ting vi har lest, sier han.

- En hel generasjon er i fare
Hacan har opplevd at ungdom har levert fra seg våpen og narkotika etter at han og de andre i organisasjonen har snakket med dem.

- En gutt leverte blant annet fra seg en ni millimeter pistol. Å vite at jeg er med og står bak sånt, hadde jeg ikke bytta mot ti millioner kroner. Å se ham var som å se på meg selv da jeg var ung. Det var helt rått da jeg skjønte at jeg kanskje har spart ham for mange år i fengsel, sier han.

Alfa og Omega mener det er for dårlig samhandling mellom barnevern, politi og helsevesen for å fange opp ungdom med problemer.

- Vi mener det er en ny generasjon med ungdommer som er i fare for å havne i et liv med narkotika og kriminalitet, sier Ucarli.

ALFA OG OMEGA: Gjennom organisasjonen hjelper Ucarli ungdom. Han mener samhandlingen mellom barnevern, politi og helsevesen er for dårlig for å fange opp ungdommer med problemer. Foto: Håkon Eikesdal
ALFA OG OMEGA: Gjennom organisasjonen hjelper Ucarli ungdom. Han mener samhandlingen mellom barnevern, politi og helsevesen er for dårlig for å fange opp ungdommer med problemer. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer