Solgte for 680 000 - mekleren tok 53 000

SULA/OSLO (Dagbladet): Kirsten Lervåg har nettopp gjennomført tidenes dyreste boligsalg: Notar Ålesund krevde nesten åtte prosent av salgssummen for å selge rekkehuset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Eksepsjonelt høy pris, sier lederen i Klagenemnda for eiendomsmeklingstjenester.

Kirsten Lervåg forlater Sula utenfor Ålesund til fordel for Sandefjord, hvor sønnen bor med sin familie. Rekkehusleiligheten i Langevåg er solgt til takst på 680000 kroner.

- Prisen er god, men meklerens honorar... Jeg ble sjokkert, sier Kirsten til Dagbladet.

Nesten åtte prosent av salgsprisen, eller 53000 kroner, skulle Notar Ålesund ha for å selge en høyst ordinær rekkehusleilighet på 77 kvm.

Sjokk-giro

Før leiligheten ble annonsert, signerte Kirsten på at mekler skulle ha 17000 kroner i meklerhonorar og i tillegg 14900 kroner for en markedsføringspakke.

- Jeg spurte mekleren om det ble dyrere enn 35000 kroner. Nei, var svaret.

Etter vanlig annonsering, to visninger og en budgiver slo Kirsten til, og skrev kontrakt på boligsalget. Inne blant kontraktspapirene lå sjokkregningen, på over 20000 kroner mer enn hun fikk forespeilet. Kravet tilsvarer nesten åtte prosent av salgssum.

Til sammenlikning: Det omstridte boligsalget til Notar i Bergen, som Dagbladet skrev om i går, kostet selger tre prosent av salgssum, eller 109000 kroner. Dette meklerhonoraret var ikke momspliktig, men momsen utgjør brøkdeler av forskjellen opp til Kirstens sjokkregning.

- Stiv pris

Trygve Bergsåker leder Klagenemnda for eiendomsmeklingstjenester, og han ser gjerne at Kirsten Lervåg sender en klage.

- 53000 for å selge for 680000? Det er en veldig uvanlig pris. Ja, det er helt eksepsjonelt, det nærmer seg jo ti prosent av salgssum, sier Bergsåker til Dagbladet.

Da Kirsten Lervåg skrev kontrakt på 31900 i meklerhonorar og kostnader, fikk hun ingen kopi. Klagenemndsleder Bergsåker merker seg med interesse at Kirsten Lervåg fikk nei på spørsmålet om ekstrakostnader.

PS: Det hjelper å klage. Da Kirsten gikk til Notar og påpekte at hun ble forespeilet maks 35000 kroner i kostnad, slo Notar av på regninga. Til 49999 kroner.

<B>STIVE BOLIG(SALGS)PRISER:</B> Notar i Ålesund krevde nær åtte prosent av salgssummen for å selge Kirsten Lervågs rekkehusleilighet.