Solgte Forsvarets brukte lastebiler til regimet i Eritrea. Frikjent i lagmannsretten

Fikk medhold i at kjøretøyene er sivile og ikke militære.

FRIKJENT: Roger Jensen (74) ble i tingretten dømt for å ha solgt militært materiell til Eritrea, men frikjent i lagmannsretten. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FRIKJENT: Roger Jensen (74) ble i tingretten dømt for å ha solgt militært materiell til Eritrea, men frikjent i lagmannsretten. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kongsberg-mannen Roger Jensen (74) er i Borgarting lagmannsrett frikjent for å ha solgt militært materiell til regimet i Eritrea. Retten kommer til at 58 kjøretøy han eksporterte i 2012 og 2013, ikke kommer inn under sanksjonene som er pålagt handel med det østafrikanske landet, som ifølge FN står bak massive brudd på menneskerettightene.

MALT GULE: Her er Scania- og Iveco-lastebilene i Dubai, på vei til Eritrea. Før salget sørget Jensen for å få malt kjøretøyene gule istedenfor opprinnelig «forsvarsgrønne». Foto: FN
MALT GULE: Her er Scania- og Iveco-lastebilene i Dubai, på vei til Eritrea. Før salget sørget Jensen for å få malt kjøretøyene gule istedenfor opprinnelig «forsvarsgrønne». Foto: FN Vis mer

«Oppsummert er det lagmannsrettens syn at etterforskningen av saken og bevisførselen ikke har sannsynliggjort at kjøretøyene (...) konkret var spesielt modifisert for militært formål. At så skulle være tilfelle, (...) framstår som usannsynlig», skriver retten i dommen, som er enstemmig.

- Saken ute av verden

For et år siden ble Jensen dømt til å betale til sammen 1,5 millioner kroner i bot og inndragning i Kongsberg og Eiker tingrett, men lagmannsretten har altså kommet til motsatt konklusjon. Det er maskinhandleren svært tilfreds med.

- Jeg er 100 prosent frikjent, og saken er nå ute av verden. Jeg tror neppe det blir noen anke, påtalemakten vil ikke vinne fram, sier Jensen til Dagbladet.

Han legger til, med henvisning til Dagbladets dekning av sakskomplekset:

- Dere var jævlig flinke til å slå opp dette.

Også Jensens forsvarer Morten N. Wexels er fornøyd med dommen.

- Lagmannsretten har sagt seg enig i det Jensen hele tida har ment - at dette var sivile kjøretøy. De bekrefter også Forsvarets erklæring av at kjøretøyene var avmilitarisert, sier Wexels til Dagbladet.

FORNØYD: Jensens forsvarer Morten N. Wexels. Foto: Advokatfirmaet Wexels
FORNØYD: Jensens forsvarer Morten N. Wexels. Foto: Advokatfirmaet Wexels Vis mer

- Dommen slår også fast at Drammen tollsteds beslutning om å stoppe kjøretøyene var uriktig. Det samme gjelder UDs beslutning om å nekte dem utført, understreker advokaten.

Han sier Jensen er fornøyd med endelig å bli hørt.

- En enstemmig lagmannsrett har kommet til at kjøretøyene ikke var militære eller modifisert til å være militære, avslutter Wexels.

Avsløringer

Dagbladet har fulgt saken mot Jensen nøye, og avslørte i 2015 at Forsvarsdepartementet i 2014 påla Forsvaret å fortsette å selge brukt utstyr til maskinhandleren. Dette skjedde på tross av at FNs sikkerhetsråd i en rapport fra 2013 konkluderte med at eksporten var i strid med sanksjonene, og på tross av at etterforskningen av Kongsberg-mannen pågikk.

Borgarting lagmannsrett - tre fagdommere og fire lekdommere - finner på sin side at Jensen ikke har begått noe lovbrudd.

Det var Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som etterforsket saken, og politiadvokat Line Nyvoll Nygaard som var aktor under hovedforhandlingen i lagmannsretten. Via pressekontakt Martin Bernsen uttaler Nygaard at PST tar dommen til etterretning, men vil ikke kommentere dommen ut over dette.

Det nasjonale statsadvokatembetet er påtaleansvarlig i saken. Embetetsleder, førstestatsadvokat Jan F. Glent, opplyser at ankespørsmålet ikke er avklart ennå.

- Vi avventer innstillingen fra PST, som ventes før jul. Deretter vil vi trolig benytte oss av tidsfristen på to uker, sier Glent til Dagbladet.

Førstestatsadvokaten opplyser at en eventuell anke til Høyesterett f.eks. kan dreie seg om hvordan lagmannsretten har tolket lovbestemmelsene, eller saksbehandlingsfeil.

Forbrytelser mot menneskeheten

74-åringens selskap Roger Jensen Trading Co Ltd har i en årrekke kjøpt brukt forsvarsmateriell i stor skala og solgt det videre. Påtalemakten mener salget av de 58 kjøretøyene - hovedsakelig lastebiler fra det norske og danske forsvaret - er et klart brudd på sanksjonene mot Eritrea, som er vedtatt av FN og også nedfelt i norsk lov.

Påtalemakten mener også at Jensen brøt eksportkontrolloven ved å selge såkalte strategiske varer til utlandet uten Utenriksdepartementets tillatelse.

Sanksjonene mot Eritrea ble innført i 2009, etter anklager om at regimet støtter den islamistiske og terrorlistede Al-Shabaab-geriljaen i Somalia. FN beskriver det diktaturliknende regimet som totalitært og skyldig i forbrytelser mot menneskeheten, og bare Nord-Korea kommer verre ut på Reporters without Borders' pressefrihetsindeks.

Det var UD som i 2012 satte ned foten for Jensens lastebilsalg til Eritrea ved å nekte ham lisens - da hadde han allerede solgt over hundre kjøretøy til regimet.

Men Jensen gjennomførte salget uansett - via sin norsk-eritreiske forretningsforbindelse sendte han kjøretøyene først til Dubai og deretter til Eritrea.

Malt gule

Det springende punkt er hvorvidt kjøretøyene kunne anses som militære. Jensen mener de var sivile, og fikk dem malt gule istedenfor opprinnelig «forsvarsgrønne» før salget.

For å finne Jensen skyldig måtte retten være enig med påtalemakten i at kjøretøyene var «spesielt (...) modifisert for militært formål». UDs vitne pekte på at lastebilene hadde sekshjulsdrift, høy bakkeklaring, lav lasteplanhøyde, ekstra løftepunkter, vinsj og (opprinnelig) kamuflasjefarge.

Lagmannsretten pekte imidlertid på at modifikasjonene var fullt tilgjengelige for sivile og like gjerne kunne vært utført med tanke på f.eks. bygg- og anleggsvirksomhet. Dertil kommer at det norske og danske forsvaret på forhånd hadde erklært kjøretøyene som «avmilitariserte».

30 millioner ikke betalt

Retten avviser også at det tidligere militære eierskapet var av avgjørende betydning. Dermed ble Jensen frifunnet på begge tiltalens punkter, og slipper dermed bot på 600 000 kroner, inndragning av verdier for 1 million kroner, og å betale saksomkostninger.

Dagbladet har tidligere skrevet at betalingen for de 58 kjøretøyene uteble fra president Isaias Afewerki, og at Jensen personlig dro til Eritrea to ganger for å kreve inn pengene - ca. 30 millioner kroner. Påtalemakten slår fast at 74-åringen fremdeles har beløpet utestående fra presidenten.

- Jeg vil ikke kommentere oppgjøret, sier Jensen til Dagbladet på spørsmål om de 30 millionene.

I en kommentar sier UD, ved kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen, at de tar dommen til etterretning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer