Solgte giftig barnegrøt

Etter at det ble påvist gift i barnegrøten, innførte Næringsmiddeltilsynet forbud mot omsetning av grøten. Men importøren trosset forbudet og sendte giftig grøt ut på markedet igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I høst ble muggsoppgiften zearalenon påvist i Helios maisbarnegrøt. Næringsmiddeltilsynet innførte straks omsetningsforbud for barnegrøten. I forrige måned overså importøren forbudet - og sendte like godt flere hundre nye pakker giftig barnegrøt ut på markedet igjen.

- Dette synes vi er veldig leit, sier daglig leder Tor Risinggård i Stiftelsen Helios jordbruks- og naturprodukter, som importerer grøten til Norge.

Risinggård sier til Dagbladet.no at Helios ved et uhell overså forbudet etter at produsenten ga beskjed om at maisen var i orden.

- Maisen inneholdt bare en naturlig mengde zearalenon, men gift i større mengder ble funnet i det ferdige produktet. Hvordan dette kan skje, vet vi rett og slett ikke, sier Risinggård.

306 poser giftig barnegrøt ble sendt til totalt 63 butikker over hele landet. Av disse gikk mellom 50 og 100 poser ut til forbruker.

Næringsmiddeltilsyn har nå funnet den giftige barnegrøten over hele landet. Statens næringsmiddelstilsyn (SNT) vurderer å anmelde Helios for bruddet på omsetningsforbudet.

- Dette skal ikke spises, spesielt ikke av barn. Det er bare i alvorlige tilfeller vi legger ned et slikt forbud, sier seksjonsleder Nora Aas Mentzoni til Tønsbergs blad.

Fakta

  • Zearalenon er en gift fra en muggsopp som inneholder naturlig østrogen (kvinnelig kjønnshormon).
  • Forsker Ida Skaar ved Veterinærinstituttet er ekspert på såkalte mykotoksiner, det vil si giftstoffer fra sopp, og hun sier muggsoppgiften kan føre til at reproduksjonsevnen svekkes i voksen alder. Hormonbalansen forstyrres, og hanndyr som er utsatt for store doser av stoffet, har fått innskrumpede testikler og har utviklet bryster.
IKKE I SALG: Helios har nå fjernet maisbarnegrøten fra hyllene.