Solgte jagerfly for å dekke offiserenes reiseregning

Nå nekter en av dem å snakke med granskerne. Den andre sier han ikke har tid.

I BRUK: Her står de to norske F-5-flyene utstilt under Alliance Airshow 12. september i år. Utstillingen fant sted på Texas.milliardæren Ross Perot jr.s private flyplass Fort Worth Alliance Airport i Texas. Foto: Dave Chng/Airwingspotter.com
I BRUK: Her står de to norske F-5-flyene utstilt under Alliance Airshow 12. september i år. Utstillingen fant sted på Texas.milliardæren Ross Perot jr.s private flyplass Fort Worth Alliance Airport i Texas. Foto: Dave Chng/Airwingspotter.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Da Forsvarets salgsoffiserer skulle bestemme prisen på de to norske F-5-jagerflyene som nylig ble solgt til et privat selskap i Texas, tok de utgangspunktet i sine egne reiseregninger og hva salgsturene til Texas hadde kostet.

Det skal ha vært utslagsgivende for at prisen for de to flyene ble på fattige 30 000 dollar, eller 231 177 kroner, som ble innbetalt på Forsvarets konto den 12. februar i år.

Opplysningene kommer fram i rapporten til Forsvarsdepartementets internrevisjon, som Dagbladet har fått tilgang til.

Tilsvarende fly selges for mellom seks og 12 millioner kroner per stykk i USA. Selskapet Northern General Leasing (NGL), som Forsvaret solgte flyene til, bød opprinnelig seks millioner kroner per fly i 2008. Forsvaret skal også fått andre, langt høyere bud for flyene.

«Det var rimelig» Til departementets granskere har en av salgsoffiserene forklart «at NGL hadde tatt vare på flyene i sju år, og mente det var rimelig. Sjef FLO SAS (salgsavdelingen i Forsvaret) ville imidlertid ha dekket FLO SAS' kostnader i 2014 forbundet med salget, bl.a. for reiser til Dallas. Så prisen på USD 30 000 ble satt for å dekke reelle kostnader, herunder to reiser», står det i rapporten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer