Solgte kroppsdeler ulovlig

Delte opp 560 lik og løy om kremasjoner.

LOT SEG INTERVJUE: Megan Hess stilte i 2016 opp i et intervju med Reuters. Den resulterende artikkelen tiltrakk seg FBIs interesse. Foto: Mike Wood / Reuters / NTB
LOT SEG INTERVJUE: Megan Hess stilte i 2016 opp i et intervju med Reuters. Den resulterende artikkelen tiltrakk seg FBIs interesse. Foto: Mike Wood / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

46-årige Megan Hess fra Colorado er dømt til 20 års fengsel, etter å ha blitt funnet skyldig i å partere 560 lik og solgt kroppsdeler uten tillatelse, melder Reuters.

Hess drev både begravelsesbyrået Sunset Mesa og kroppsdelforetaket Donor Services fra samme bygning i byen Montrose.

Uklart lovverk

Både Hess og hennes 69-årige mor, Shirley Koch, sa seg skyldig i bedrageri. Koch hadde som hovedoppgave å partere likene, ifølge rettsdokumenter.

«Hess og Koch brukte tidvis begravelsesbyrået til å stjele lik og kroppsdeler gjennom å benytte seg av feilaktige og forfalskede donorskjema», har aktor Tim Neff uttalt.

Aktoratet legger videre vekt på sakens «makabre preg», og beskriver den som en av de mest omfattende i sitt slag i moderne amerikansk historie.

I USA er det ulovlig å selge organer som hjerte, nyrer og sener for transplantasjon - de må bli donert. Derimot fins det ikke noe føderalt lovverk for å regulere salg av kroppsdeler som hode, armer og ryggrad - som Hess drev med.

Hess' bedrageri besto i å lyve til de avdødes pårørende om kremasjoner, for i stedet å dele opp likene og selge kroppsdelene. De ikke-eksisterende kremasjonene kostet opptil 10 000 kroner, og over 200 familier fikk aske fra avfall, blandet med ymse levninger.

Avslørt av Reuters

Straffeforfølgingen av de to ble utløst av Reuters' egen gravejournalistikkserie om det for en stor del uregulerte kroppsdelmarkedet i USA. Tidligere ansatte fortalte nyhetsbyrået om praksisen i byrået, og FBI gjennomførte en razzia kort tid etter at en artikkel om dette ble publisert i 2018.

- Dette er den mest følelsesmessig belastende saken jeg noensinne har opplevd i retten, uttalte dommer Christine M. Arguello tirsdag.

Arguello uttrykte samtidig bekymring over at Hess nekter å ta ansvar for sin framferd.

46-åringen ønsket ikke å snakke til dommeren under tirsdagens rettsmøte, mens moren uttrykte anger og tok ansvar for sine handlinger. Begge ble sendt rett i soning.

Skylder på hjerneskade

Hess' forsvarer sa klienten var blitt urettmessig svartmalt som «heks», «monster» og «demon». Advokaten framholdt hun isteden er «et ødelagt menneske», og at framferden hennes skyldes en hjerneskade hun pådro seg da hun var 18 år.

Bevisførselen under rettssaken var omfattende. 26 vitner stilte i vitneboksen og fortalte hvordan de sjokkert hadde oppdaget hva som var skjedd med deres avdøde pårørende.

Erin Smith fortalte hvordan Hess og Koch hadde solgt hennes mors skuldrer, knær og føtter.

- Den søte moren vår - de lemlestet henne. Vi har ikke engang ord for en så grusom forbrytelse, sa Smith.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer