Solgte kroppsdeler

To personer er pågrepet og siktet i forbindelse med salg av kroppsdeler som var donert til forskning på et universitet i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbldet.no): De to, en ledende ansatt og en konsulent ved University of California (UCLA) ble pågrepet i går, siktet for ulovlig salg av kroppsdeler.

54 år gamle Henry Reid har hatt ansvaret for organisering og drift av et forskningsprogram som har mottatt donerte lik. Kroppene skulle brukes i forskning ved universitet og var et offiselt godkjent program. Reid ble løslatt mot en kausjon på nesten 150 000 kroner.

Solgte i god tro

Men en politietterforskning indikerer at ikke alle kroppsdelene ble brukt av universitetet. 46 år gamle Ernest Nelson, som var tilknyttet forskningsprogrammet som konsulent, har opplyst at han de siste seks årene har solgt kroppsdeler til private firmaer som brukte legemene i sin forskning. Dette skal ha vært i strid med gjeldene regelverk, men Nelson mener han har formidlet salg av kroppsdeler i forståelse med universitetsansatte ved det medisinske fakultetet.

Advokat Louis Marlin, som representerer universitetet benekter på det sterkeste at noen andre ansatte enn Reid skal ha godkjent eller deltatt i salg av kroppsdeler. Nelson mener han ikke har gjort noe galt, men bare fulgt de oppgavene han ble pålagt. Det utelukkes ikke flere pågripelser i denne saken som nå er under opprulling i USA.

Forskningsprogrammet har eksistert siden 50-tallet, men nå kan det bli gransket og vurdert om det skal fortsette. Hvert år doneres det rundt 175 lik til UCLA.

I trøbbel før

Det er ikke første gang universitets donasjonsprogram er i søkelyset. I 1996 ble programmet saksøkt i et gruppesøksmål av de etterlatt til 18 000 donerte lik. Søksmåler kom fordi de etterlatte mente deres kjære ikke var blitt behandlet med den nødvendige respekt. Blant annet skal flere lik ha blitt kremert sammen og det skal ha blitt funnet medisinks utstyr i asken. Dette var utstyr som var etterlatt i de døde kroppene av forskerne ved universitetet.

Les mer i univeristetsavisa fra 1996.